Algemeen

Zorgen over de manier waarop Marvel Studios series maakt

Dat schrijvers een andere positie hebben baart sommigen zorgen.

door Jim Pedd om 18:42 in Algemeen
Marvel Studios boekt groot succes met zijn series op Disney+. Tot nu toe verschenen er daar twee van, WandaVision en The Falcon and the Winter Soldier, maar er is veel meer op komst.

Marvel Studios doet het echter anders dan andere studio's en daar maken sommige mensen zich zorgen over. In een uitgebreid artikel van Variety, lezen we onder meer een schrijver die zegt dat Marvel hier nog last van zou kunnen krijgen.

Minder goede schrijvers?
Waar een serie normaliter geleid wordt door een showrunner, is dat bij de series van Marvel Studios anders. De schrijver heeft normaal een belangrijke rol, maar bij de series van Marvel Studios is die er voor de regisseur. Marvel benadert zijn series namelijk als lange films en daardoor moeten de creatieve keuzes ook anders gemaakt worden volgens diverse betrokkenen.

Maar schrijvers die anoniem met Variety spraken, uiten hier hun zorgen over. "Op een zeker moment gaan ze hier nog last van krijgen als ze zoeken naar de beste schrijvers. Als je een schrijver uit de middenmoot bent, en je de gigantische kans krijgt een Marvel-serie te maken, doe je dat natuurlijk. Maar als je een ervaren showrunner met meerdere series op jouw naam bent, ga je waarschijnlijk niet onder deze omstandigheden werken."

Marvel leunt bij zijn films nu al vaak op regisseurs die in eerste instantie niet heel bekend en succesvol zijn. Zo rekruteerde men de Russo-broers die op dat moment nog vooral komedieseries regisseerden, en maakte men van hen grote sterren.

Zoiets lijkt Marvel straks dus ook voor de televisieindustrie te moeten doen, waarbij talenten die nog geen doorbraak hebben gemaakt, gerekruteerd worden voor de series.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rutherford

Avatar

Win-win. Films en series uit het MCU zijn gebonden aan een min of meer vast stramien. Onbekendere regisseurs zijn dan ideaal toch? Die ‘gehoorzamen’ nog vlotjes en doen zelf de nodige ervaring op.

Vleeshaak

Avatar

Zorgen van anonieme mensen.

BOEIEND

Decepticon

Avatar

Inderdaad win-win, Marvel o.a. tot nu toe alleen maar goed en succesvol bezig.
Mochten ze op gegeven moment toch ervaren succesvolle schrijvers/showrunners willen inhuren, dan zal Marvel Zürich vast wel aanpassen aan hun wensen/manier van werken.
Maar de Marvel series voelen cinematisch aan en dat is ook de bedoeling van Marvel en daar heb je juist een regisseur voor nodig en niet zo zeer een showrunner denk ik.

Mav Damian

Avatar

Schrijvers zijn inderdaad belangrijker dan regisseurs in tv series. Kijk maar naar Breaking Bad, The Wire, The Sopranos,.....enzo waar daar de kracht vandaan komt.

Het is duidelijk dat Marvel Studios nog wat moet oefenen met het maken van series. Ze kunnen echt naar een andere richting gaan, meer gedurfder en wat experimenteren. Tot nu hebben we twee keer dezelfde eindconclusies gekregen bij hun series. Een overhaaste eindbattle met hier en daar verwijzingen wat er nog verder gaat komen in de MCU. Ze moeten niet bezig zijn en denken van het maken van een lange film dat verdeeld is in 6 of 9 delen. Zo werk een serie niet echt.

eltorro

Avatar

@Rutherford: Maar zo krijg je wel voornamelijk middenmoot films en series.

Eddie Singer

Avatar

De vlag die de Marvel-lading dekte is weg(Avengers).
Dus alles is nu een stuk bleker en minder krachtig.
En, op enkele hardcore fans na, zal het ook uiteindelijk minder kijkers boeien. Of men werkt langzaam naar een nieuwe vlag toe(X-men...alweer).

Rutherford

Avatar

Eltorro: klopt, James Gunn was geen grote naam, de Russo broers ook niet. Onbekend is geen definitie voor matig. Al kent MCU veel meer matige films, dat klopt. De vraag is of we dat de regisseur kunnen verwijten, of gewoon heel het team.

En ook Cap & Falcon was in zijn geheel matig, terwijl WandaVision toch wel iets beter was.

centr1no

Avatar

Mav Damian " Ze moeten niet bezig zijn en denken van het maken van een lange film dat verdeeld is in 6 of 9 delen. Zo werk een serie niet echt."
Hoezo niet? ​En waarom moet het het één of het ander zijn?
Het 'oude' idee van een tv-serie die ieder seizoen 20 of meer afleveringen heeft, met een heel team aan schrijvers en iedere aflevering een andere regisseur, is al jaren aan het minderen en die ervaren showrunners raken grotendeels werkeloos. Vandaar dat ze klagen.
Die showrunners leven van CSI-achtige troep of comedyseries die ze kunnen blijven rekken zolang er advertentie-inkomsten zijn. Iedere aflevering is een verhaaltje op zich, met een inleiding, ontwikkeling en een eind (of cliffhanger) en duurt precies zoveel minuten en dat maal het aantal afleveringen dat op voorhand bepaalt is.
'Reguliere' series komen ook op een heel andere manier tot stand. Er wordt een concept gepitched bij een studio en vaak al een pilot opgenomen. Als de studio er brood in ziet wordt het seizoen pas geschreven. En er wordt pas bepaald of er een tweede seizoen komt als de kijkcijfers goed zijn. Waarna weer geschreven wordt, enz.
Er zijn echter ontelbare verhalen en concepten die niet geschikt zijn voor de lengte van een film en ook niet voor de reguliere brokjes van een serie.
Zeker gezien de ontwikkeling dat series vaak ge-binged worden zie je ook dat de regeltjes opgerekt worden. Niet iedere aflevering duurt even lang. Niet ieder seizoen heeft evenveel afleveringen. En bij de series van Marvel is het überhaupt maar de vraag of er nog een 2e seizoen komt.
Het idee dat je iedere week op een vaste tijd voor de kijkbuis moet gaan zitten is sowieso achterhaald.
Zeker in deze tijd van creatieve armoede is de mogelijkheid om verhalen te vertellen zoals ze verteld zouden moeten worden zeer welkom.

Jkorpor030

Avatar

Zijn er geen belangrijkere dingen te melden en dus krijgen we dit soort onzin?

Frankenculaman

Avatar

Dan weet ik ineens hoe het komt dat ze geen goede laatste afleveringen kunnen maken.

NieuwsFilm

meest populair