Algemeen

Ewan McGregor: 'Yoda pop is vele malen beter dan CGI-Yoda'

De acteur blikt terug op de prequel-trilogie en laat zich uit over de Obi-Wan Kenobi-serie.

door Wouter Drummen om 16:35 in Algemeen
Lang niet iedereen was een even grote fan van de laatste Star Wars-trilogie, maar gelukkig kent Disney wel een groot succes met de serie The Mandalorian. Het 'Huis van de Muis' zal hopen dit succes te kunnen evenaren met de nieuwe serie rondom het geliefde Obi-Wan Kenobi personage. Ewan McGregor neemt opnieuw de rol op zich en laat zich in een recent interview over Star Wars uit.

McGregor speelde de Jedi-meester al in de prequel-trilogie. Tijdens een gesprek met Mandalorian-hoofdrolspeler Pedro Pascal blikte hij hier op terug. Zo zegt McGregor dat Pascal moet genieten van zijn scènes met Baby Yoda, omdat er voor het personage een pop in plaats van CGI wordt gebruikt. Dat was niet altijd het geval.

Groot verschil
Zo zegt McGregor namelijk zelf onaangename herinnering te hebben aan de digitale Yoda uit de prequels: ''Voor mijn eerste Star Wars-film had ik het geluk dat ik met de Yoda-pop kon werken. Dat was geweldig, want je acteert echt 'met' en 'naast' Yoda''.

''Voor de tweede en de derde film werd er echter een digitale versie van Yoda gebruikt en die was niet half zo charmant. Een deel van de magie was weg. We kennen Yoda als een pop, omdat er voor de originele Star Wars-trilogie één werd gebruikt. De computergeanimeerde versie voelde daardoor niet meer als Yoda aan''.

Serie
Ook laat de acteur zich kort uit over de serie, die volgens hem een stuk realistischer zal aanvoelen dan de prequel-trilogie: ''We maken niet gebruik van green screens maar werken met de StageCraft-technologie. Op deze manier werd ook The Mandalorian gemaakt''.

StageCraft houdt in dat de set omringd is door een groot LED-scherm waarop realistische achtergronden worden geprojecteerd, iets wat volgens McGregor vele malen fijner is.

Resultaat
''Het is geweldig om niet voor green of blue screens te staan. Het doet me denken aan de begindagen van Hollywood, toen er verschillende sets met drie wanden op een rij stonden en camera's ervoor. Je ging van de ene set naar de andere en nu doen we min of meer hetzelfde, maar we veranderen van achtergrond in plaats van set''.

Volgens McGregor maakt het de technologie het mogelijk om in fictieve omgevingen te werken en makkelijker te werken: ''Je hoeft nergens naartoe vliegen! Tijdens de eerste dertig jaar van mijn carrière vond ik het geweldig om te reizen, maar nu wil ik gewoon van thuis naar het werk kunnen rijden en terug''.

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Artificialis

Avatar

Via CGI Yoda waren complexere bewegingen en mimiek mogelijk. De versie in II mist een overtuigende textuur, maar die uit III maakt nog steeds een geloofwaardige indruk. Het was echt een sneue vertoning dat Rian Johnson in The Last Jedi het nodig vond om de oude pop van stal te halen, in plaats van te laten zien hoe een computer gegenereerde Yoda er in 2017 uit had kunnen zien.

scifi maniac

Avatar

Tja meningen zijn daarover verdeeld. Ik heb ook liever de pop

NieuwsFilm

meest populair