'Star Wars': Al lang voor de 'Clone Wars' was er twijfel over de Jedi

'Star Wars': Al lang voor de 'Clone Wars' was er twijfel over de Jedi

Niet iedereen was even blij met de helden.

Het Star Wars, the High Republic-tijdperk wordt steeds interessanter. Vooralsnog gaat het om boeken en comics, die de Jedi op het hoogtepunt van hun macht laten zien. Maar de Jedi hebben het moeilijk.

Ze strijden namelijk tegen de Nihil en de Drengir, die gaandeweg delen van het sterrenstelsel weten te veroveren. Uit het boek Star Wars: Out of the Shadows blijkt dat er nu al getwijfeld wordt over de rol van de Jedi in het stelsel.

Rol in twijfel trekken
In het boek van Justine Ireland zit een sparring wedstrijd tussen Jedi Knight Vernestra Rwoh en Padawan Reath Silas. Beiden zagen al welke vernietiging de Drengir en de Nihil kunnen veroorzaken. Vernestra was bijvoorbeeld betrokken bij het gevecht tegen de Nihil rond de Great Disaster (waarbij er een ongeluk in hyperspace plaatsvond met miljoenen slachtoffers) en Silas is deels verantwoordelijk voor de wederopstanding van de Drengir.

Tijdens het sparring wedstrijd, hebben Reath en Vernestra het over de rol van de Jedi, en hoe de twee het gevecht benaderen. Vernestra wijst erop dat Reath verliest, omdat hij zich focust op verdediging en niet op aanval. Dat in schril contract met Vernestra, die de aanvaller is.

Een metafoor
De twee verschillende strategieën lijken vooral te dienen als metafoor voor de vragen waar de Jedi mee te maken hebben. De Jedi zijn tot nu toe reactief en wat Vernestra betreft, zouden ze meer proactief moeten zijn. Dat terwijl Reath bang is dat een proactieve, offensieve reactie, hen uit de balans met de Force brengt.

Het gesprek legt een belangrijke strijd bloot waar de Jedi mee te maken hebben in de Star Wars-tijdperken die we tot nu toe kennen. Ze moeten nu vooral hun plaats bepalen en kijken hoe ze het willen opnemen tegen de grootste bedreigingen. Dat Vernestra en Reath geen antwoord hebben op de vraag hoe ze verder moeten, laat zien dat er al eeuwenlang vragen zijn over de rol van de Jedi in het sterrenstelsel.

NieuwsFilm

meest populair