Algemeen

Waarom Marvel-films veel succesvoller zijn dan die van DC

David S. Goyer geeft zijn visie.

door Bram de Groot om 22:30 in Algemeen
Marvel Studios heeft sinds 2008 laten zien dat ze dé partij is als het gaat om superheldenfilms. Het Marvel Cinematic Universe is enorm succesvol. Andere vergelijkbare filmreeksen, zoals het DC Extended Universe, blijken er veel meer moeite mee te hebben om de successen aan elkaar te rijgen.

In gesprek met The Hollywood Reporter liet David S. Goyer weten hoe hij denkt over de reden dat Marvel Studios zo succesvol is en dat de films van DC Films veel meer moeite hebben om te scoren.

"Ik denk dat een van de problemen is dat Marvel de afgelopen 15 jaar of langer consistent leiderschap heeft gehad, terwijl DC dat niet heeft gedaan," vertelde Goyer aan THR. "Er zijn veel veranderingen geweest als het gaat om wie DC runt. Dat is heel moeilijk. Het is moeilijk om vooruitgang te boeken als het leiderschap verandert."

Consistent universum in belangrijk
"Een van de andere dingen die Marvel ongelooflijk succesvol heeft gemaakt, is dat al hun verfilmingen trouw zijn aan het bronmateriaal. Ant-Man voelt als Ant-Man. De Hulk voelt als de Hulk. Ze proberen de dingen niet te veranderen," voegde de schrijver eraan toe.

Ook heeft hij advies voor de mensen die het het nu bepalen bij DC: "Ik zou zeggen, probeer dichter bij de oorspronkelijke bedoeling te komen. Dus het is belangrijk om een consistent universum hebben, consistent leiderschap te hebben en trouw te blijven aan het bronmateriaal."

Goyer is voornamelijk een scriptschrijver is bekend van zijn werk aan onder meer Batman v Superman: Dawn of Justice, Man of Steel, Ghost Rider: Spirit of Vengeance en de Dark Knight-trilogie. Hij regisseerde onder meer het in 2004 verschenen Blade: Trinity.

20 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rutherford

Avatar

‘Ze proberen dingen niet te veranderen.’

Euh, jawel. De laatste 2-3 jaar wel. Alles moet politiek correct zijn, en nog veel meer dan dat. Niet ten goede van de kwaliteit denk ik.

Beyonder

Avatar

Inderdaad. Voor mij is het duidelijk. Ik las die comics al sinds mijn 10e jaar denk ik ergens in de 60s. Ik vond al dat sommige dingen afweken in die films. Nu met al dat woke gedoe ben ik er helemaal klaar mee. Geen marvel films meer voor mij of iets dat er op lijkt.

Gigan72

Avatar

Ze proberen dingen niet te veranderen
Bullshit ze hebben van de Hulk een mietje gemaakt.
En zo als Rutherford zegt alles politiek correct en woke

centr1no

Avatar

Rare uitspraken.
Hij is zelf (mede) verantwoordelijk voor Nolans trilogie, Man of Steel en Batman vs Superman en heeft daarvoor voornamelijk naar bronmateriaal van Frank Miller gekeken voor inspiratie.
De Marvel-films zijn ook maar gedeeltelijk gebaseerd op bronmateriaal en alle Marvel-helden zijn in de comics ook minimaal één keer opnieuw uitgevonden.

Een van de belangrijkste verschillen tussen de helden van DC en Marvel is overduidelijk en dat zou een ervaren schrijver ook in de gaten moeten hebben.
Superman, Batman, Wonder Woman, Aquaman zijn veel minder relateerbaar, minder 'normaal' dan Spiderman, Wolverine, Iron Man, Captain America, Fantastic 4, X-men enz.. Bij Marvel zijn de meeste populaire helden van oorsprong menselijk en hebben ze normale menselijke dingen om mee om te gaan.
Verder hebben ze bij Marvel ingezien dat de films ergens heen moesten gaan, een bepaalde samenhang moesten krijgen en dat er een bepaalde luchtigheid bewaard moest blijven. Een dramatisch moment komt harder aan als er niets aan de hand lijkt en een komisch moment hakt er harder in als het geheel te lang serieus is (Hulk smash).
Het contrast met de bijna depressieopwekkende, met een donker filter overgoten, veel te serieuze DC-films is enorm.
Natuurlijk is leiderschap belangrijk. Pas recentelijk zijn er berichten dat er een vast team verantwoordelijk wordt voor het DCEU (J.J. Abrams en James Gunn?) en het zou geen geheim mogen zijn dat er door studiobemoeienissen minimaal 2 films in een slechtere staat zijn uitgebracht dan had gehoeven.
Marvel heeft er duidelijk veel beter de duim op gehad.

kokosnoot

Avatar

Ik vind de personages bij DC altijd een beetje hol, nep alsof ze iets missen (dus beetje 2d vs 3d). Bij Marvel spelen ze empatisch beter in op de behoefte en emoties van jou als kijker, dat je je betrokken voelt en kan inleven in de personages. Dat is voor mij het grote verschil.

Lurking metafan

Avatar

Goede scripts, goede regisseurs, goede overkoepelende visie+passie vanaf de top.

De X-Men films van FOX deden het in 1e instantie ook beter dan WB's DC films => goede scripts+goede regisseur

De grootste verschillen tussen WB's DC en Marvel's MCU zijn inderdaad volgens mij de volgende:

- goede overkoepelende visie + passie voor het bronmateriaal bij Marvel's top = Kevin Feige. En hij wist dit goed over te brengen aan regisseurs en scriptschrijvers.

- Goede, overtuigende vertaling van het bronmateriaal. Marvel's MCU en personages voelt (voor het grootste deel) ook echt aan als de personages en wereld uit de comics. Bij het DCEU was dat minder.

WB+Snyder probeerden teveel een DCEU op te bouwen in de stijl van Nolans The Dark Knight - maar ze misten zijn talent en intelligente aanpak.
En fans van de DC comics zijn geen Snyder groupies: niet voor niks noemden veel van hen rond 2015 het DCEU het 'murderverse', ook hier op FT.
Superman van het DCEU had weinig gemeen met Superman in de comics, en hetzelfde gold voor de hele DCEU wereld.

Wil niet zeggen dat het allemaal zo zwart-wit is: Marvel sloeg net zo goed soms de plank mis, 2x hebben ze geprobeerd de Hulk apart te introduceren, en beide Hulk films stelden teleur, hetzelfde verhaal met de Iron Man sequels.
Hetzelfde geldt voor de Marvel X-Men films: er zaten hele goede films bij, maar ook erg slechte.
En DC films als Wonder Woman, Aquaman en Joker waren goede films, die ook de karakters uit het bronmateriaal respecteerden.

Otje

Avatar

"Waarom Marvel films succesvoller zijn"

Omdat niet veel zin hebben in films over depressieve mannen superhelden in deprimerende werelden. In een notendop.

Master Of Films

Avatar

Rutherford "‘Ze proberen dingen niet te veranderen.’

Euh, jawel. De laatste 2-3 jaar wel. Alles moet politiek correct zijn, en nog veel meer dan dat. Niet ten goede van de kwaliteit denk ik."
Precies. En je snapt wel waarom ik als een dolle stier tekeer ging ten tijde van Captain Marvel. En ziet het resultaat wat Phase 4 ons brengt.

Spider-fan

Avatar

Goyer's eigen films als regisseur zijn allemaal matig tot zwak. Schijnbaar leiden zijn inzichten niet tot goede regisseurscapaciteiten.

Ik vind zowel bij DC als Marvel de ene film meer geslaagd dan de andere. Marvel heeft wel meer een constante kwaliteit, maar DC heeft Zack Snyder's Justice League en Watchmen die ik beter vind dan veel van Marvel. Ook de Batman films van Nolan zijn goed, alleen de derde is minder.
Vreemd genoeg lijkt het sommige regisseurs de ene keer beter te lukken dan de andere, zoals Snyder die de ene keer middelmatig is (Batman vs. Superman) en de andere keer goed (Justice League). Ook Patty Jenkins maakt eerst een goede Wonder Woman en dan een zwakke.

De DC films zijn misschien wat te zwaar op de hand, de Marvel films zijn veel luchtiger. Sommige Marvelfilms of personages zijn in hun geheel komisch, zoals Iron Man, Ant Man, Guardians of the Galaxy, Thor: Ragnarok. Door de humor spreken de Marvel films meer mensen aan en niet alleen de serieuze fans die verkleed naar Comic Con gaan, honderden euro's/dollars betalen voor een missend boek uit de collectie en lange conversaties kunnen voeren over wie zou winnen bij een bepaald gevecht.

Artificialis

Avatar

De kracht van het MCU zit 'm natuurlijk in planning en consistentie. Het voelt aan als een doorlopende filmserie. Ondanks dat er constant wordt geïmproviseerd lijkt alles vooraf te zijn uitgedacht.

Robbepost

Avatar

Ik denk dat bij DC alleen de films van Sjakie een overkoepelend verhaal hadden.

Ik ben het overigens niet eens dat WB en Sjakie de stijl van Nolan hebben willen doorzetten. Als je naar Man of Steel kijkt is dat toch een wereld van verschil.
De actie&uitstraling van film zijn wel echt Sjakies eigen stijl vind ik. Ook de extreme destructie en CGI inzet zijn niet zo Nolan's ding.

Verder denk ik dat de MCU films veel luchtiger zijn en beter geschikt voor de massa en dus de centen.
DC heeft met Aquaman hetzelfde trucje gedaan.

Lurking metafan

Avatar

^ Snyder zegt zelf dat het eerst de bedoeling was dat Man of Steel in het The Dark Knight universum zou plaatsvinden, dat daar ook onderhandelingen over waren met Nolan, maar dat het op het laatst niet doorging.
En Snyder meldde dat Batman vs Superman was geinspireerd door (Frank Millers) The Dark Knight Returns.

Het verschil tussen Nolans TDK reeks en Snyders DCEU films is vanzelfsprekend, omdat beide regisseurs hun eigen specifieke stijl hebben van dingen doen.
Maar dat Snyder de donkerder DC wereld van Nolans en Millers The Dark Knight/The Dark Knight Returns wel zag zitten, was wel duidelijk.
En WB wilde natuurlijk gewoon een vervolg van het succes that Nolans Batman reeks was, dat het goed deed bij critici, bij het publiek en ook aan de kassa.

kokosnoot

Avatar

Na alle berichten gelezen te hebben denk ik dat alles wel genoemd is. Betekent wel dat DC een enorm potentiaal aan kansen heeft laten liggen in het verleden, en waarschijnlijk nog steeds.

Robbepost

Avatar

@Lurking metafan,

Dan zit het verschil in mijn foute interpretatie. Scherpte ontbreekt op de maandagmorgen Smiley face
Wellicht dat ze dat wel hadden gewild om de door jou genoemde logische reden, maar dat is zichtbaar niet wat er gebeurd is.

Beide stijlen zijn overigens meer mijn ding dan de MCU-stijl.
Ik vind de gehele Dark Knight trilogie en Sjakie trilogie veel beter dan 90% van het MCU.

Lurking metafan

Avatar

^ Het is maandag, en het is nog vroeg Smiley face

Ik vind de donderder stijl van Nolans eerste 2 Batman films geweldig en perfect passen (zijn 3e Batman film was gewoon minder), intelligent opgezet verhaal ook.

Snyders DCEU films ben ik minder over te spreken: bij Nolans Batman paste het, en hij deed het slim, maar bij Snyder voelde het al snel duister om het duister willen zijn, voor de 'cool' factor. En de donderder aanpak past goed bij Batman, maar minder bij de andere DC personages, en ook minder bij de DC comics (het gros van DC comics zijn geen Frank Miller 'The Dark Knight' of 'Killing Joke' superheldenwereld).
Vandaar dat (een aantal) DC fans Snyders DCEU interpretatie dan ook het 'murderverse' noemden.

Ik vond persoonlijk Snyders '300' en 'Watchmen' beter, omdat zijn stijl heel goed bij deze films paste (en minder bij de DC comics wereld): als hij een storyboard of script heeft dat het helemaal voor hem uitkauwt (zoals bij 300 en Watchmen waarin het de comics vertalen was), dan kan hij daar uitstekend mee overweg. Maar moet hij daar zelf mee aan de slag of buiten de lijntjes kleuren, dan zakt de kwaliteit in.

Arnold_FF7

Avatar

Op zich heeft hij gelijk. Ze zijn niet de boel aan het veranderen aangezien vele zich nu ook zo in de strips gedragen. Carol Danvers en she hulk hebben een persoonlijkheid twist gemaakt in de laatste 10 jaar, en niet ten goede

Robbepost

Avatar

^Ik snap wat je bedoelt.
Ik vind de trilogie van Nolan ook beter, maar:

Echter ik ben zelf wel fan van de stijl van Snyder. Ik vind zijn Man of Steel echt heel goed, maar snap dat dit geen traditionele superman is en wellicht niet goed past bij het 'lichte karakter'.
Puur als actiefilm vond ik dit destijds ongeëvenaard.

BvS (UE) vind ik ook erg goed, maar wel de minste van Snyder in het DCEU. Het titelgevecht stelde weinig voor, de omslag van 'Superman moet dood' naar 'ik waag mijn leven voor hem en zijn mama' was te makkelijk en het was teveel een opzet naar Justice League. Maar de grauwe stijl en met name enkele actiescenes (warehouse) vind ik erg goed.

Justice league van Snyder komt er tussenin. Ik heb echt genoten van de manier waarop scenes anders uitpakken dan in de 2017 prutversie. Ook de bruutheid (b.v. Steppenwolf in Atlantis en onthoofding op het einde) zijn lekker afwijkend van de uitgekauwde MCU formule.

Zijn Watchmen en 300 zijn ook toppers ja!

Blablazer

Avatar

De Batman trilogie was mijn absolute favoriet de derde was de minste maar nog steeds top. En er was altijd wel een beetje hoop ondanks alle ellende met een mooie boodschap. De Joker in het tweede deel was niet de enigste reden dat de film zo goed was.

BvS was zo slecht dat ik me nog steeds bestolen voel als hij de Frank Miller versie een op een had gekopieerd dan was hij fantastisch geweest.

Wonder Woman was wat lichter en meer zijn eigen film alleen de slechterik was een teleurstelling. Maar ondanks dat was de film nog steeds erg leuk en deed het zijn eigen ding.

WanKwats

Avatar

Alles waar over geklaagd wordt dat het 'te woke' is, is direct terug te leiden naar comics die soms al in de jaren zestig verschenen zijn. Ms. Marvel stond altijd al te boek als de sterkste van de hele bende, Loki is al eeuwig biseksueel en vrouwelijke Thor is ook gewoon canon.

Ang3l

Avatar

@Beyonder Dan ben je ook duidelijk in de 60s blijven hangen qua comics, want vrijwel alles wat er nu gebeurd wat je "woke" noemt, is in de comics ook zo. Tijden veranderen. Verander mee, of blijf achter. Of simpeler: Kjk niet.

Als t woke niet aanslaat zullen ze dat vrij snel genoeg merken. Als t succes onverminderd doorgaat, dan zal er toch wel iets inzitten wat sommige mensen aanspreekt (of niet genoeg irriteert). En in dat geval kun je je conclusies trekken voor jezelf.

NieuwsFilm

meest populair