Featured

'Star Wars' laat zien dat de Jedi al honderden jaren de mist in gingen

Voor de val van de Jedi zat het al niet goed.

door Jim Pedd om 08:00 in Featured
Star Wars legt de grootste fout van de Jedi bloot. Toen Luke Skywalker (en wij ook) voor het eerst hoorde over de Jedi, dacht hij dat het vooral strijders voor waarheid en rechtvaardigheid waren.

Maar beetje bij beetje kwam Luke erachter dat de Jedi absoluut geen helden waren. Vooral toen hij erachter kwam dat zijn vader Anakin Skywalker ooit een Jedi was en later Darth Vader werd. De prequelfilms onthulden vervolgens dat de Jedi-orde een behoorlijk gefaald instituut was. En nu doet het transmediale initiatief Star Wars: The High Republic een duit in het zakje.

Gefaalde Jedi
De boeken beginnen met de Jedi die hun krachten combineren om de verwoesting van het hele sterrenstelsel te voorkomen. Vervolgens leren we via het boek Out of the Shadow van Justina Ireland dat de Jedi een grote tekortkoming hebben.

In een van de momenten van het boek, praten twee personages over de Jedi. Ze geven niet genoeg om mensen. "De Force houdt niet altijd rekening met mensen. Het is zoveel groter dan de kleine problemen van kolonisten of senatoren. En soms, als je kijkt naar het bos, zal je missen wat zich in de bomen afspeelt."

Het probleem is dat de Jedi de Force dienen en daardoor ver van het alledaagse bestaan zijn komen te staan. In het High Republic-tijdperk hebben ze nog een prima tijd, want toen hadden ze nog tempels op meerdere planeten.

Daar was tegen de tijd dat de prequelfilms beginnen een einde aan gekomen. Toen leefden de Jedi een teruggetrokken leven op Coruscant.

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

JoBrown

Avatar

Is dit (nog) nieuws? Dat was al vaker onderwerp in xtal Star Wars EU/Legends boeken. Of zie de Clone Wars afleveringen rond Ahsoka T die de orde de rug toekeert door foute toedoen van nb opper Jedi Yoda

Arnold_FF7

Avatar

Gebruiken jullie echt de high republic als je bron. Zijn jullie serious FT. Kom op zeg dit is de strip waar 1 van de karakters letterlijk een rots was

NieuwsFilm

meest populair