Volgende James Bond hoeft geen vrouw te zijn volgens Daniel Craig

De No Time to Die-acteur over zijn opvolger.

Bram de Groot 22 september 2021 09:39 in Algemeen
Over ruim een week dan kun je de bioscoop bezoeken voor No Time to Die. Het wordt niet alleen de film die de eerdere films met Daniel Craigs 007 bij elkaar brengt, maar ook de laatste film met Craig als 's werelds bekendste geheim agent.

Wie de opvolger van Craig wordt in Bond 26 is uiteraard nog niet bekend. Nu heeft de acteur zelf kort iets gezegd over zijn opvolger, tegenover Radio Times. Hij vindt dat het geen vrouw hoeft te zijn.

Géén vrouwelijke Bond
"Het antwoord daarop is heel simpel," antwoordde de bijna ex-Bond-acteur. "Er zouden gewoon betere rollen moeten zijn voor vrouwen en acteurs met een kleur. Waarom zou een vrouw James Bond spelen als er een rol zou moeten zijn die net zo goed is als James Bond, voor een vrouw?"

En hiermee laat Craig dus duidelijk weten dat Bond gewoon een man zou moeten zijn en hij lijkt zelfs te zeggen dat Bond een blanke man zou moeten zijn, zoals Craig en zijn voorgangers dat ook zijn. Producent Barbara Broccoli liet eerder nog weten dat Bond weer een man wordt, maar dat hij iedere kleur zou kunnen hebben.

Wat zeg jij? Ben jij het met de acteur eens of moeten de makers openstaan voor een vrouwelijke en/of gekleurde versie van het James Bond-personage.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rich Art

Avatar

Ik ben het wel met hem eens, het is raar om het uiterlijke aspact aan te passen. En waarom? Om maar ze neutraal als mogelijk over te komen? Bedenk inderdaad een betere rol voor een vrouw. Ik kan me ook niet voorstellen dat het als vrouw tof is om deze rol te krijgen, enkel omdat je een vrouw bent...

Milanfilm1

Avatar

Ah joh, het zal toch wel gebeuren. Als ze dan maar een beetje een rendabele actrice ervoor casten.

Judge Dredd

Avatar

Met hem eens. Ian Fleming maakte van James Bond een man, maar om politiek correct over te komen moet het nu in een keer over een andere boeg gegooid worden...

Laat Bond voor wat het (en hij) is en kom met een sterke verhalen voor vrouwen zonder zijn plaats in te nemen.

Master Of Films

Avatar

Blijven we nog doorgaan met die "James Bond moet een vrouw worden" discussies.
Kap met die onzin.

James Bond is een man. En moet altijd een man blijven. Geen genderbending naar een Jane Bond oid. Dat is vorm van creatieve moeiheid. Verzin een totale nieuwe vrouwelijke karakter voor een spionne in de 007 cinematic universe.

Ik neem 'Mission: Impossible — Rogue Nation & 'Mission: Impossible — Fallout als voorbeeld. In deze films is er ook een vrouwelijke spionne, namelijk Ilsa Faust (Rebecca Ferguson) te zien. Stel, dat Tom Cruise is gestopt met MI.
Ilsa Faust had dan het stokje van Ethan Hunt kunnen overnemen. Is totaal anders dan wanneer ze hadden besloten om Ethan Hunt een vrouw te gaan maken. Een Eva, Evangeline, Eleanor, Elizabeth, Eliza..Hunt.

Om in perspectief te blijven nog meer films met (nieuwe) spionnes (ala James Bond),
Salt (2010)
Atomic Blonde (2017)
Red Sparrow (2018)
Luc Besson's Anna (2019)
Black Widow (2021)
The 355 (binnenkort in 2022)

Maac

Avatar

De dag dat James Bond vervangen wordt door een vrouw, is de dag dat de franchise sterft. Niemand geeft daar zijn centjes aan uit.

Voor een gekleurde Bond zie ik dat niet snel gebeuren. Er zal altijd commentaar zijn, maar een donkere Bond zou goed kunnen werken zolang je de juiste acteur cast om de juiste redenen.

Als je wilt dat het geen succes wordt cast je een acteur zoals John Boyega en vertel je de wereld dat het tijd is voor de eerste zwarte Bond.

Monojaxx

Avatar

Gewoon weer een lekkere roomblanke, liefst Britse acteur, om de nieuwe Bond te spelen. Een andere etniciteit mag van mij part een sidekick of slechterik spelen en de love interest gewoon weer een vrouw.
Elke verandering is niet perse een verbetering en in het geval van JB is deze opzet altijd een succes geweest.

#Stopthewoke-ness

Nature

Avatar

Helemaal eens, het doorgeslagen woke gedoe kent ook zijn grenzen.
Zo kan je wel alles veranderen, maar kan je dat serieus nemen?, lijkt me niet.

Jaws

Avatar

gewoon weer een blanke James Bond. Geen vrouw of donkere man. Dat past niet in de James Bond traditie.

MovieWanker

Avatar

The name is Bond, Janice Bond!
Oh lord waar gaat de wereld heen?

Popcultuurfreak

Avatar

Het is toch ook geen Jannette Bond? We hebben genoeg franchises onderhand gehad wiens creatieve insteek het is om figuren die bekend staan als man te vervangen met vrouwen.

Spider-fan

Avatar

Het maakt weinig uit. Van mij mag het ook een vrouw zijn. Het zijn sowieso heel vrije adaptaties van de boeken en sommige hebben nauwelijks wat met de boeken te maken. Dus dat idee dat het echt Fleming's Bond is, is er toch niet zo. Het is een soort filmische uitbreiding van de boeken.
Het is jammer dat Doctor Who een vrouw is geworden in een tijd dat er net een mindere showrunner kwam, daardoor lijkt het ook een beetje alsof de kwaliteit daardoor is achteruitgegaan en is het heel moeilijk te beoordelen hoe goed Whittaker zou zijn geweest met een topshowrunner. Waarschijnlijk goed, want er zijn alsnog goede afleveringen (haar eerste aflevering was bijvoorbeeld een behoorlijk sterke). Maar omdat de verhalen minder zijn, krijgt zij ook iets irritants. Ook omdat de companions vrij domme, nutteloze personages zijn geworden die niks uitzichzelf doen of snappen, en volledig afhankelijk zijn van de Doctor.

Maar terug naar Bond. Ik zou dan wel een beetje een ander personage er van maken, niet Bond zelf, maar zoiets als Enola Holmes ofzo. Of gewoon een ander personage met een 007 nummer, zoals nu lijkt te gebeuren in de aankomende film. Als je de films gewoon verder net zo mooi eruit laat zien en alle stunts e.d. erin laat, zou het niet zo heel veel moeten uitmaken. De vraag blijft waaróm je het zou doen, maar het zou wel kunnen. Zoiets als Salt met Jolie vind ik ook leuk, of Alias, de serie met Jennifer Garner. Covert Affairs met Piper Perabo was ook leuk, maar helaas niet zo veel van gezien. Spionage kan prima met een vrouwelijk personage.

Als ze weer een jonge zangeres nemen zoals nu met Eilish, mogen ze van mij voor de volgende Olivia Rodrigo nemen. Ze kan makkelijk van een Drivers Licence naar een Licence to Kill overstappen. Maar vooral Good 4 U is mijn favoriete nummer van het jaar (tot nu toe).

Master Of Films

Avatar

Spider-fan "Het zijn sowieso heel vrije adaptaties van de boeken en sommige hebben nauwelijks wat met de boeken te maken. Dus dat idee dat het echt Fleming's Bond is, is er toch niet zo."
Maar hoe wordt James Bond dan omschreven door Fleming in de boeken? Is JB een man? Is JB een vrouw? Is JB een noem eens een geslacht? Zie jij een geslacht als een onderdeel van een karakter of niet? Zou jij als je een andere geslacht zou zijn, dezelfde persoon zijn als je oorspronkelijk geslacht? Valt genderbending ook in geheel vrije adaptaties, terwijl Flemming waarschijnlijk de karakters heeft goed omschreven zoals James Bond is een man en Miss Moneypenny is een vrouw.

Naar mijn mening ben je toch gelimiteerd aan de zogenaamde geheel vrije adaptaties. Sommige dingen zullen altijd wel trouw blijven aan het bron materiaal, zoals bepaalde karakters. Andere locaties, setting, tijd, villians, motivaties tov het boek kan wel meer genieten van vrijheid dan vaststaande karakters van het bronmateriaal.

Spider-fan "Het maakt weinig uit. Van mij mag het ook een vrouw zijn."
Is dat zo? Onderstaande quote beweert toch anders. Namelijk een omschrijving van een nieuw karakter. Geen genderbending van James Bond.
Spider-fan "Maar terug naar Bond. Ik zou dan wel een beetje een ander personage er van maken, niet Bond zelf, maar zoiets als Enola Holmes ofzo."

Bobby Peru

Avatar

Spionage kan inderdaad heel goed met een vrouwelijk personage. Daar kon Mata Hari van meepraten. En dan krijg je ook gelijk een heel ander personage, meer verleidelijk. Kan een prachtig verhaal worden. James Bond, daarentegen, is natuurlijk gewoon een testosteronbom. Kortom: Craig heeft gelijk.

Spider-fan

Avatar

In de boeken ziet hij er uit als Hoagy Carmichael (maar koud en meedogenloos volgens Vesper) en heeft een litteken op zijn wang (verticaal) en grijs-blauwe ogen. Gala Brand in Moonraker vindt hem ook op Hoagy Carmichael lijken (dus daar moet hij dan wel erg op lijken als twee afzonderlijke vrouwen dat zien) en ze vindt hem zeker knap. Hij heeft zwart haar dat over zijn rechter wenkbrauw valt en een wrede mond en koude ogen, volgens haar.
Zijn haar is kort en valt in een komma over zijn voorhoofd. Hij is 1 meter 83 en 76 kilogram. Hij is slank gebouwd.
In Casino Royale wordt er door SMERSH een Russische letter voor 'spion' in zijn hand gekerfd, maar aan het begin van Live and let Die wordt duidelijk tijdens zijn gesprek met M dat er nieuwe huid op zijn hand is getransplanteerd.

Een vrije adaptatie is een vrije adaptatie. Je kunt er van alles aan veranderen, ook uiterlijk. Bond heeft dat litteken al niet in de films. En alleen Connery heeft zwart haar, Craig en Moore blond, en de anderen donker-bruin. Kleur van de ogen klopt ook niet , Connery heeft al bruin in plaats van grijs-blauw.

Geslacht van een karakter kun je ook veranderen in een vrije adaptatie. M is in de boeken door Fleming als een man gecreëerd, dat is in de films al veranderd vanaf GoldenEye naar een vrouw.
Maar bijvoorbeeld in Battlestar Galactica is dat ook gedaan. Sommige dingen zullen wel trouw blijven aan het basis-materiaal in een vrije adaptatie (Bond zal altijd een spion blijven, Battlestar Galactica zal altijd sci-fi blijven), maar het uiterlijk hoort daar zeker niet bij.
Of je vrouw of man onder uiterlijk vindt vallen, bepaalt ieder voor zich eigenlijk. Sommigen vinden van wel, anderen willen het heel sterk scheiden. Persoonlijkheid van man of vrouw is wel iets verschillend over het algemeen - vrouwen redeneren eerder uit emotie, mannen zijn emotioneel iets geslotener over het algemeen. Maar er zijn altijd uitzonderingen en er zijn ook sterk emotionele mannen en gesloten vrouwen. Dus je kunt het niet generaliseren.
Of het het personage heel anders zal maken hangt af van welke richting je ermee op wil. Maar ook binnen één geslacht kun je er al verschillende richtingen mee op, zoals de verschillende interpretaties van de Bond acteurs laten zien.

Ik zélf zou kiezen voor een vrouw met hetzelfde nummer of een andere optie waarin het niet helemaal het exact zelfde personage is, omdat ik niet echt het nut zie van alleen maar het geslacht veranderen en verder niks. Maar dat wil niet zeggen dat ze dat niet gewoon kunnen doen.

In Doctor Who vind ik het overigens weinig verschil maken dat het nu een vrouw is. Het blijft hetzelfde personage. Alleen weet Whittaker er niet echt iets heel eigens aan te geven naar mijn smaak, maar dat geldt voor sommige eerdere acteurs ook wel - sommige zijn nogal saai zoals de vijfde Doctor, Peter Davison (al ken ik niet alles van hem, maar ik vind het al bij wat als zijn beste verhaal wordt gezien). Ook mist ze het komisch talent van sommige van de eerdere, vooral de laatste drie voor haar speelden het heel sterk op humor, en het was vaak hilarisch. Men probeert het wel grappig te houden, maar het werkt niet meer, en humor die niet werkt is eerder irritant.
Dus, ja, in het geval van Doctor Who voegt het weinig toe dat het nu een vrouw is. Ze kiezen iets meer feministische personages die ze tijdens het tijdreizen tegenkomt, maar dat is het wel.

NieuwsFilm

meest populair