Waarom weigerde Jet Li een rol in 'The Matrix Reloaded'?

Waarom weigerde Jet Li een rol in 'The Matrix Reloaded'?

De martial arts-acteur had een goede reden om af te zien van een aandeel in de mega-franchise.

Opmerking: dit is weliswaar al een tijd bekend, maar met The Matrix Resurrections op komst een interessant feit om nog eens te delen.

Jet Li had begin 2000 de kans om deel uit te maken van een van de grootste filmfranchises van die tijd toen hem de rol van Seraph in The Matrix Reloaded werd aangeboden. De rol was eigenlijk bedoeld voor een vrouw en werd aangeboden aan Michelle Yeoh, maar zij moest er door haar drukke schema van afzien.

Toen werd besloten om er een mannelijk personage van te maken, keerden de (toen) broers Wachowski zich tot Jet Li, maar die had er geen trek in. De acteur onthulde een tijd terug waarom precies:

"Het was voor mij een commerciële worsteling. Ik besefte dat de Amerikanen me drie maanden op de set wilden hebben, maar dat ik nog eens zes maanden aan de film moest meewerken zodat ze al mijn bewegingen in een digitale bibliotheek konden opslaan. Na al deze opnames zouden al mijn (vecht)bewegingen daarmee ook in hun bezit komen."

Li wilde echter niet dat zijn herkenbare martial arts-bewegingen door anderen zouden kunnen worden uitgebuit in de toekomst, waardoor hij van de rol van Seraph afzag:

"Ik dacht: ik heb mijn hele leven getraind. Maar zij zouden mijn vaardigheden opeens bezitten als intellectueel eigendom. En daar kon ik geen ja op zeggen."

De rol van Seraph werd uiteindelijk gespeeld door de Taiwanese acteur Collin Chou, die in 2006 ook naast Jet Li te zien was in de film Fearless.

NieuwsFilm

meest populair