'Star Wars' had een Sith Lord die nog sterker was dan Palpatine

'Star Wars' had een Sith Lord die nog sterker was dan Palpatine

Maar zij werd uit het canon gegooid.

Palpatine was de grootste Sith Lord in beide Star Wars-continuïteiten. Maar de Legends-tijdlijn (die door Disney tot het rijk der fabelen verbannen werd na de overname van Lucasfilm) had een Dark Lady of the Sith, die zelfs Palpatine onder de indruk wist te maken.

In Star Wars: Legends leerden we Shira Brie kennen. Zij was een van de militairen van het Keizerrijk, voordat ze een Sith werd. Ze bleek uitzonderlijk sterk te zijn en Darth Vader besloot daarom haar te trainen. Hij maakte van haar zijn agent, een beetje zoals de Keizer dat deed met Mara Jade.

De Sith Lumiya
Na haar training noemde Shira Brie zichzelf Lumiya. Zij bleek al snel uiterst dodelijk met het lichtzwaard te zijn en kon het prima opnemen tegen iemand als Luke Skywalker. Sterker nog: haar krachten waren zelfs vergelijkbaar met die van de Keizer zelf.

Lumiya was bovendien net zo kwaadaardig, want zij wist het oudste kind van Han en Leia tot de dark side te verleiden, maakte daarmee Darth Caedus en zorgde voor een tweede burgeroorlog in het sterrenstelsel.

Tijdens de gebeurtenissen van Return of the Jedi bevond Lumiya zich op de oeroude Sith-wereld Ziost, waar ze haar training afrondde en een lightwhip maakte. Dat was een lichtzwaard-achtig wapen met een flexibel energieblad dat een beetje doet denken aan een zweep.

Lumiya bleef zich verdiepen in de cultuur, geschiedenis en praktijken van de Sith na de dood van Vader en Palpatine tijdens de Battle of Endor. Nog geen jaar nadat Luke Skywalker had gewonnen van de Keizer, wist Lumiya hem met gemak te verslaan op Kinooine.

Luke won wel de rematch, maar de twee bleven zelfs toen Luke op z'n sterkst was ongeveer op een gelijk niveau. Toen de New Jedi Order van Luke eenmaal draaiende was, wist Lumiya Jacen Solo te verleiden om zich aan de Sith te verbinden. Kortom: ze was een uiterst waardig opvolger van Palpatine.

NieuwsFilm

meest populair