Hollywoodlegende Sidney Poitier overleden

Hollywoodlegende Sidney Poitier overleden

De acteur was een voorbeeld voor velen.

Vandaag is bekend geworden dat acteur Sidney Poitier is overleden op 94 jarige leeftijd. Naast dat hij in vele films te zien was, won de Hollywoodlegende als eerste zwarte acteur een Oscar voor beste mannelijke hoofdrol voor zijn rol in Lilies of the Field uit 1963.

Als eind jaren vijftig brak Poitier door als acteur met rollen in onder meer Porgy and Bess (1959) en The Defiant Ones (1958). Hij wordt gezien als de eerste zwarte acteur die een plek kreeg tussen de vele grote sterren in die tijd. Hij geldt dan ook als een voorbeeld voor velen.

Acteur met historisch moment in filmgeschiedenis
De acteur was vaak te zien in films over rassendiscriminatie. Een van zijn bekendste rollen is in Guess Who's Coming to Dinner uit 1967 waarin hij de schoonzoon speelt van een wit echtpaar. De film is ook bekend als de eerste waarin voor het eerst een zwarte acteur zoent met een witte actrice.

In 2002 kreeg Poitier een ere-award voor zijn "uitmuntende prestaties, zijn unieke verschijning op het witte doek, zijn stijl en zijn intelligentie als vertegenwoordiger van de filmindustrie". In 1982 kreeg hij al de Cecil B. DeMille Award tijdens de Golden Globes en in 2016 volgde de Academy Fellowship Award van de BAFTA.

De laatste film waarin Poitier te zien is, is de tv-film The Last Brickmaker in America uit 2001.





NieuwsFilm

meest populair