'Star Wars' bewijst eindelijk dat Yoda eigenlijk slecht was voor de Jedi

Yoda hield ze tegen.

Jim Pedd 18 januari 2022 21:30 in Featured
Een nieuwe Star Wars-comic bevestigt dat Yoda ervoor zorgde dat de Jedi Order zich niet meer ontwikkelde. Yoda was een legende in het prequeltijdperk van de Star Wars-franchise en bleek generaties aan nieuwe Jedi getraind te hebben.

Dat niet alleen: Yoda was ook Grand Master, waarmee hij de Order als geheel leidde. De Jedi uit het prequeltijdperk waren dus die van Yoda.

De Jedi Order kwam ten val
Yoda waarschuwde zijn mede-Jedi tegen het geloven van profetieën. Hij geloofde dat het niet onverstandig was om de raadselen van de toekomst te ontrafelen. Enkel mensen als Qui-Gon Jinn hielden zich daarmee bezig, maar waren buitenbeentjes in de Jedi Order van Yoda. Doordat Yoda ook een vrij bekrompen denkbeeld had over het vormen van banden met andere mensen, kon hij Anakin Skywalker niet leiden en helpen en kon Palpatine hem uiteindelijk aan zijn kant krijgen en de Jedi als geheel uitmoorden. Pas daarna had Yoda de nederigheid om van Qui-Gon Jinn te leren.

In de comics Star Wars #20 wordt eigenlijk wel bevestigd dat Yoda de Jedi terug hield. Daarin zie je hoe Luke Skywalker de Living Sea of Gazian bezoekt, een wereld rijk in de Force, waar Luke interactie had met de echo van Elzar Mann. Hij was een filosofische Jedi die de geschiedenis van de Order uitlegde.

Hij vertelde dat de Order "is wat op een bepaald moment nodig is. Soms zijn we krijgers, die strijden tegen de krachten van het kwaad. Soms zijn we leraren, brengen we het licht van kennis naar het sterrenstelsel. Soms heersen we. Soms doen we het tegenovergestelde, trekken we ons terug en bestuderen we de Force en haar mysteries. En soms verkennen we. Soms doen we dat allemaal tegelijk. En soms is er bijna niets van ons over. Degenen die er dan nog zijn, dragen de verantwoordelijkheid om het laatste beetje licht in een sterrenstelsel gevuld met eindeloos duister te redden."

Mann's perspectief op de Jedi lijkt in te druisen tegen het concept van Yoda. Daar komt ook nog eens bij dat Yoda bijna van Luke eiste om een Jedi te zijn zoals hij vond dat ze moesten zijn. Yoda probeerde daarmee zijn versie van de orde te herstellen, waarna Luke faalde.

NieuwsFilm