'Star Wars': Luke Skywalker herhaalt de fouten van Yoda waardoor de Jedi niet kunnen voortbestaan

'Star Wars': Luke Skywalker herhaalt de fouten van Yoda waardoor de Jedi niet kunnen voortbestaan

Dat is niet zo handig.

Let op: dit artikel bevat SPOILERS voor The Book of Boba Fett.

Luke Skywalker traint de jonge, Force-gevoelige Grogu, in de serie The Book of Boba Fett. Maar Luke blijkt dezelfde fouten te maken als Yoda, die leidden tot de val van de Jedi Order.

Luke werd een Jedi Knight aan het einde van Return of the Jedi. Als enige overlevende van de oeroude organisatie, was het aan hem om hem weer op te bouwen na de val van het Keizerrijk. Maar de vroegere Jedi Order was een organisatie vol fouten, en Skywalker herhaalde die.

Fouten maken
Hoewel de Jedi goede bedoelingen hadden, raakte de organisatie te veel betrokken bij de politiek van de Republiek. Daardoor werden ze een soort paramilitaire groep voor de regering, die langzaam de belangen van bedrijven voor zijn burgers stelde. Bovendien moesten de Jedi hun emoties onderdrukken en was het hebben van een band met anderen verboden, waardoor Jedi eenzaam waren en vaak op emotioneel vlak niet ontwikkeld.

Dat leidde voor Anakin Skywalker tot een verlangen naar een beter leven, wat uiteindelijk perfect paste binnen de plannen van Palpatine. Anakin transformeerde in Darth Vader en de Jedi Order werd verwoest.

Skywalker bouwde de Jedi vervolgens op met dezelfde idealen, zoals blijkt uit The Book of Boba Fett. Daarmee is ook meteen duidelijk waarom zijn neefje Ben Solo een soortgelijk pad als Anakin volgde.

Luke zegt immers tegen Grogu dat hij zich niet mag hechten aan mensen en dat hij moet kiezen tussen de weg van de Mandalorians (met prioriteit bij vrienden, familie en hun clan), of de Jedi (die zulke banden uit de weg gaan).

NieuwsFilm

meest populair