'Fight Club' wint het van de Chinese censuur

De film is in ere hersteld.

Jim Pedd 8 februari 2022 07:05 in Algemeen
Het Chinese censuurbeleid raakte de streamingdienst Tencent op opmerkelijke wijze. De film Fight Club was op die streamingdienst te zien, maar met een heel ander einde.

Waar in het origineel de plannen van Tyler Durden slagen en het maatschappelijk verval zomaar eens zou kunnen slagen, is dat in de filmversie in China niet het geval. Sterker nog, in de versie die op Tencent verscheen van Fight Club, verschijnt een boodschap aan het einde waaruit blijkt dat de autoriteiten de plannen van Durden op tijd doorzien hadden en hem gevangen zetten voordat z'n plannen slagen. En dat niet alleen: hij geneest van zijn mentale ziekte.

Fight Club is hersteld
Over heel de wereld werd kritiek geleverd op het einde van Fight Club in China. Niet alleen omdat 't laat zien hoe sterk de censuur in het land werkt, maar ook omdat het de boodschap van de film compleet teniet doet.

Nu blijkt dat het oorspronkelijke einde van Fight Club weer hersteld is in oude glorie op Tencent. De streamingdienst gaf er geen statement over vrij of iets dergelijks, maar deed het stilletjes.

Overigens wordt de censuur in China steeds zwaarder als het op televisieseries, films en games aankomt. In 2020 mochten bijvoorbeeld nog maar 34 buitenlandse films uitgebracht worden in het land, waar dat er ooit 42 waren.

NieuwsFilm