Einde van DVD en Blu-ray nabij: 'Spider-Man: No Way Home' straks niet beschikbaar in Nederland?

Einde van DVD en Blu-ray nabij: 'Spider-Man: No Way Home' straks niet beschikbaar in Nederland?

Nederlandse Blu-ray uitgaven worden zeldzamer.

Net als boeken en muziek worden films en series steeds vaker (enkel) online aangeboden. En net als bij boeken en muziek is er nog altijd de mogelijkheid om de titels ook fysiek - op papier bij boeken of op schijfjes bij muziek, films en series - aan te schaffen.

CD's lijken voor vele mensen al geen optie meer. Diensten als Spotify vullen de behoefte prima in. Voor films en series zijn er ook de nodige diensten, zoals Netflix en Prime Video. Ten opzichte van muziek is er een grote verspintering in het aanbod, ofwel een dienst als Spotify bundelt het muziekaanbod veel meer, waar Disney+ en HBO Max het filmaanbod juist verspreiden.

Sony doet Blu-ray schijven in de ban
Sinds de start van de streamer Netflix verschijnen de Netflix Originals niet of nauwelijks op schijf. Dat gaat op den duur ook gelden voor films en series van de grote maatschappijen. Disney+ series als The Mandalorian of WandaVision zijn al niet op (4K) Blu-ray beschikbaar en dat geldt ook voor de meeste Original Films van Disney+ en andere diensten.

Recent bleek dat Sony Pictures in Nederland de fysieke uitgaven links laa liggen. De focus komt geheel op streaming te liggen. Sony gaat zelfs voor volledig digitale releases, ook bij blockbusters. Zo werd Peter Rabbit 2: The Runaway in Nederland de eerste niet op schijf uitgebracht Sony-blockbuster. Dit was verleden jaar oktober.

"De coronapandemie zorgde natuurlijk voor een enorme digitale versnelling, maar deze zet zich nog steeds door. Zo ook in de entertainmentwereld, waar digital streamingplatforms inmiddels hun plek hebben gevonden in een groot aantal huishoudens," was verleden jaar de onderbouwing van Sony Pictures.

"Maar naast het groeiende aanbod van digitale streamingplatforms zijn er ook steeds meer mogelijkheden voor studio's om gebruik te maken van transactionele video-on-demand (TVOD) binnen deze platforms."

Een toevoeging is dat "TVOD grotendeels een vervanging is van fysieke filmexemplaren, zoals DVD en Blu-Ray." Sony brengt in Nederland Venom: Let There Be Carnage en waarschijnlijk Spider-Man: No Way Home niet uit op (4K) Blu-ray. Buitenlandse uitgaven zijn nog een oplossing.

Einde van de Blu-ray?
Walt Disney lijkt zich ook voor te bereiden om een dergelijke strategie. In Nederland kan de pers geen fysieke recensie-exemplaren van de Disney-bioscoopfilms meer aanvragen. De vraag is wanneer Disney - en andere distributeurs - een model als dat van Sony gaan hanteren voor de consument.

Wat zeg jij? Er zijn vast voldoende verzamelaars van (4K) Blu-ray en Dvd-uitgaven op FilmTotaal te vinden. Hoe kijk jij naar deze ontwikkeling?NieuwsFilm

meest populair