Slotavond AFFF

[header]Tijdens de slotavond werden de belangrijkste prijzen uitgereikt en kondigt festivaldirecteur Jan Doense aan dat er dit jaar een record aantal bezoekers zijn geweest.[/header]
Voor aanvang van de officiële slotfilm Disturbia sloot festivaldirecteur Jan Doense deze 23ste editie van het Amsterdam Fantastic Film Festival af met de aankondiging van de drie prijsuitreikingen: de Black Tulip Award voor beste korte film en beste lange film, en de Zilveren Méliès, de prijs van de European Fantastic Film Festivals Federation voor de beste Europese fantastische film op het AFFF.

Juryvoorzitters Elbert van Strien, regisseur van De Wereld van Stilstand, en actrice Nadja Hüpscher kenden de prijs voor beste korte film toe aan Maestro van Géza M. Tóth, onderscheidden Bothersome Man van Jens Lien als beste lange fantastische speelfilm en de debuutfilm Ils (Them) van David Moreau en Xavier Palud won de Zilveren Méliès.

Speciaal overgekomen voor de slotfilm Disturbia gaf regisseur D.J. Caruso, ook maker van The Salton Sea en Two For the Money met Al Pacino, een korte introductie op zijn film over voyeurisme in de traditie van Hitchcock’s Rear Window, en vermeldde tussen neus en lippen door dat Steven Spielberg hem op het hart had gedrukt dat de tijd rijp is voor een dergelijke film, omdat het jonge publiek van nu nog geen goede film over voyeurisme kent. Na dit staaltje ongegeneerd name-dropping werd voorafgaande aan zijn film nog het prijswinnende Maestro gedraaid.

Rond 23:30 liepen gisteravond de laatste drie filmzalen van het Citytheater leeg, waarna snel de laatste stembiljetten werden geteld en de fameuze Silver Scream Award kon worden toegekend aan de publieksfavoriet van dit jaar: Adam’s Apples van regisseur Anders Thomas Jensen, die eerder de Gouden Méliès als beste Europese fantastische film won voor zijn The Green Butchers.

Het AFFF heeft dit jaar een nieuw bezoekersrecord gevestigd. Met ruim 17.000 bezoekers zag het festival een toename van 21% ten opzichte van de vorige editie. In het videoverslag van FilmTotaal blikt een tevreden Jan Doense kort terug op dit succesvolle jaar.



NieuwsFilm

meest populair