Waarom kan Tony Stark/Iron Man Thors hamer eigenlijk niet optillen?

Waarom kan Tony Stark/Iron Man Thors hamer eigenlijk niet optillen?

Het lukt Steve Rogers/Captain America wel.

Bijna alle Marvel superhelden hebben hun eigen iconische wapen. Zo heeft Hawkeye een speciale boog, Captain America een uniek schild en Thor de legendarische Mjölnir-hamer. Alleen als je 'waardig' bent, kan en mag je de hamer gebruiken. Maar waarom kan Tony Stark/Iron Man er dan geen gebruik van maken? Mocht je nog niet alle MCU-films gezien hebben, let dan op: spoilers volgen!

In Age of Ultron proberen meerdere Avengers de Mjölnir op te tillen. Hoewel de hamer een heel klein beetje beweegt wanneer Steve Rogers het probeert (tot Thor's grote verbazing) gebeurt er helemaal niks wanneer Stark aan de beurt is. Hoe kan dit?



Not worthy
Zoals Thor in de bovenstaande scene zegt, de reden waarom het ze niet lukt is simpel: "You are all not worthy!" In Avengers: Endgame lukt het Captain America echter wel, maar we zien Iron Man nooit met de hamer.

Thor moest in het begin ook een tijdje zonder de hamer weten te doen. Hij was in de eerste instantie namelijk niet de meest verantwoordelijke gebruiker en moest de Mjölnir terugverdienen. De hamer wordt dan ook beschermd met een betovering: wie de hamer vasthoudt, zal, als hij/zij waardig is, de kracht van Thor bezitten.

Thor leerde een waardevolle les in nederigheid en wat het betekent om een held te zijn. Pas toen hij zichzelf opofferde, werd hij de Mjölnir waardig. Captain America was dat dus, al tilt Vision de hamer ook gemakkelijk op in Age of Ultron (al is hij natuurlijk wel een creatie van Stark).



Waarom niet
Maar waarom lukt het Stark dan niet? Sommige fans geloven dat het voornamelijk gaat om wat de persoon die het probeert van zichzelf denkt, maar dat als je met de nodige problemen kampt dat het dan nooit zal lukken. En ondanks het feit dat Stark eigenlijk elke keer weer heel zelfzeker overkomt, is hij dat lang niet altijd.

Tony Stark begint dan ook als een egoïstische en narcistische man en het is pas wanneer hij wordt ontvoerd dat hij de held wordt die we allemaal kennen. Hij is echter verre van perfect en maakt ook de nodige fouten. Bovendien worstelt hij met zijn verleden en aangezien hij zich nooit volledig over zijn diepste angsten heeft kunnen zetten, heeft hij zijn gevoel van 'onwaardigheid' nooit volledig overwonnen.

Einde
Toch denken de nodige fans dat Stark op het einde van Endgame de Mjölnir wel waardig zou zijn geweest. In de eerste instantie wil hij zich eigenlijk niet met het gevecht bemoeien, aangezien hij voor zijn gezin wil zorgen, maar hij bedenkt zich en geeft zijn eigen leven om de wereld te redden. In zijn allerlaatste moment lijkt hij dus toch 'waardig' te zijn.

NieuwsFilm

meest populair