'The Lord of the Rings': Waar komen Balrogs vandaan en waar zijn ze gebleven?

'The Lord of the Rings': Waar komen Balrogs vandaan en waar zijn ze gebleven?

Is Durin's Bane de laatste?

Een van de meest vreeswekkende wezens in Midden-Aarde van J.R.R. Tolkien is de Balrog van Moria. Die wordt omschreven als een oeroud wezen dat omhuld wordt door schaduwen en vlammen.

In de The Lord of the Rings-films van Peter Jackson wordt de Balrog nooit echt verkend, al zien we wel een gevecht tussen de Balrog die bekend staat als Durin's Bane en Gandalf. De vraag is: waar komen Balrogs vandaan en waar zijn ze gebleven!?

Balrogs in Midden-Aarde
In de Silmarillion leerden we over de Balrogs. Zij worden omschreven als Maiar, oeroude spirituele wezens met een mensachtige vorm. Ze zijn erg lang en hebben het vermogen om diverse wapens te gebruiken, waaronder vuurachtige zwaarde, zwepen en strijdbijlen. Ze voegden zich bij Melkor in zijn kruistocht tegen de elfen en namen het onder meer op tegen Fingolfin en King Turgon.

Tijdens de eerste era waren de Balrogs loyaal aan Melkor en vochten met hem en zijn Orcs. Ze werden aangevoerd door Gothmog, die omschreven werd als de grootste van allemaal, en erin slaagde meerdere grote krijgers te verslaan. Zo doodde hij Feanor, de High King of Noldor. Gothmog werd uiteindelijk gedood door Ecthelion tijdens de Fall of Gondolin en de overgebleven Balrogs bleven vechten tot de meesten van hen gedood werden. De overlevende Balrogs vluchtten naar de diepste plekken van de Aarde.

Durin's Bane
De Balrog die je in The Fellowship of the Ring ziet, overleefde de eerste era en vluchtte naar de Misty Mountains. Daar lag hij in een soort slaap tot de dwergen hem in de derde era wekten.

Deze Balrog doodde King Durin VI en zijn erfgenaam, waarna de dwergen gedwongen waren om Khazad-dûm te verlaten. Zelfs Thrain II, de vader van Thorin Oakenshield, kreeg de waarschuwing om Moria niet te proberen te heroveren vanwege de Balrog.

Aangezien Sauron tijdens zijn nieuwe oorlog om de ring geen Balrogs rekruteerde, is de theorie van fans en kenners dat Durin's Bane de laatste van zijn soort was.

NieuwsFilm

meest populair