Regisseur Richard Linklater heeft geen cent verdiend aan 'Dazed and Confused'

Regisseur Richard Linklater heeft geen cent verdiend aan 'Dazed and Confused'

Regisseur Richard Linklater heeft bekendgemaakt dat hij geen geld heeft verdiend aan zijn film Dazed and Confused.

De bekende filmregisseur Richard Linklater zegt dat hij geen heeft verdiend aan zijn populaire film: Dazed and Confused. De film Dazed and Confused kwam uit in de herfst van 1993 en het was de tweede speelfilm van Linklater.

Dazed and Confused was een film die veel sterren van tegenwoordig groot heeft gemaakt - waaronder Ben Affleck, Matthew McConaughey, Milla Jovovich, en Adam Goldberg. De film wordt gezien als een box-office teleurstelling, maar ontving later toch een cultstatus waarbij veel liefhebbers de film beschouwen als een moderne klassieker.

Dazed and Confused
In een interview met The Daily Beast heeft Linklater bekendgemaakt dat hij geen geld heeft verdiend met Dazed and Confused, ondanks dat de film nog steeds goed wordt verkocht op fysieke media. De regisseur heeft laten weten dat de fout ligt bij de boekhouding van Universal Pictures en Hollywood.

Ondanks dat Linklater gefrustreerd is over zijn gebrek aan geld, is hij dankbaar voor de ervaring van het maken van films. Daarnaast denkt hij dat hij niet dezelfde kansen zou hebben gehad om deze films nu te maken.

Richard Linklater
Dit is wat de regisseur precies te zeggen had: "Ja, en het is als... waar is mijn geld? Hoe komt het dat een film die minder dan $7 miljoen kost $12 miljoen aan rente heeft?... Vraag maar aan Universal. Ik weet nog dat ik echt vroeg om een deel van de soundtrack, omdat ik alle liedjes had uitgezocht, en zij zeiden, oh nee... Eerste film, weet je? N.W.A is nog steeds pissig over dat eerste contract. Iedereen heeft dat eerste verhaal van genaaid worden met hun eerste project. Die film was een indie succes. Hij bracht meer op dan hij in de bioscoop kostte, en door de jaren heen is hij overal geweest... Tenminste zo'n 30 jaar of zo! Ik weet het niet. Dat is zo'n cliché om over te zeuren."

De regisseur ging verder met zijn geluk bij het maken van films: "Maar ik heb de Hollywood-ervaring meegemaakt. Hier klaag ik, maar ze hebben de film groen licht gegeven, en dat zouden ze vandaag niet doen. Cast van onbekenden? Periode film waarin niet veel gebeurt, rondrijden? Een film uit Sundance? Ik denk niet dat er vandaag de dag nog een pitch is voor die film, dus ik zit hier heel, heel gezegend dat ik langskwam op een moment dat studio's zeiden, hé, we maken dit en dit en gooien dan wat kleingeld naar deze jongens. Ik ben nog steeds dankbaar dat ik de film heb kunnen maken, en op de manier zoals ik het wilde."

Hollywood
Linklater is niet de eerste regisseur die zich uitsprak over Hollywoods dubieuze boekhouding praktijken. Ook Men in Black scenarioschrijver Ed Solomon sprak zich uit over Sony, want de eerste Men in Black film zou geen winst hebben gemaakt tot 2019.

Dat terwijl Men in Black de derde hoogste verdiende film van 1997 was. Daarnaast zegt Warner Bros. Pictures dat ze 167 miljoen dollar hebben verloren met Harry Potter and the Order of the Phoenix, en dat terwijl de film 942 miljoen dollar wereldwijd opbracht.

NieuwsFilm

meest populair