Tweevoudige Oscarwinnar Farhadi in de problemen: kopieert klakkeloos werk van student

Tweevoudige Oscarwinnar Farhadi in de problemen: kopieert klakkeloos werk van student

De geliefde regisseur is gepakt op plagiaat.

Asghar Farhadi is een geliefde Iraanse regisseur. Hij is niet alleen bekend in zijn eigen land, maar won ook maar liefst twee Oscars. Toch lijkt het erop dat hij nu van zijn voetstuk zou kunnen vallen, aangezien de filmmaker het werk van een van zijn eigen studenten klakkeloos heeft gekopieerd.

Farhadi is namelijk door een Iraanse rechtbank schuldig gevonden aan plagiaat. Zo zou zijn nieuwste film, A Hero, gebaseerd zijn op een documentaire van een van zijn eigen oud-studenten. Meerdere nieuwswebsites melden dat de rechtbank voldoende bewijs heeft weten te verzamelen.

Plagiaat
Farhadi heeft volgens de rechtbank dan ook het auteursrecht geschonden van de maker van de documentaire: zijn eigen, oud-student, Masihzadeh. A Hero werd ijzersterk onthaald en won o.a. de prestigieuze Grand Prix in Cannes, maar Masihzadeh liet weten dat de nieuwe film van Farhadi wel bijzonder veel lijkt op zijn documentaire All Winners All Losers.

A Hero is namelijk een drama over een man die in de gevangenis terecht komt vanwege hoge schulden. Tijdens een tweedaags verlof vraagt hij zijn schuldeiser de klacht in te trekken tegen betaling van een deel van het verschuldigde bedrag. Maar het loopt allemaal niet helemaal volgens plan voor Rahim. De documentaire All Winners All Losers vertelt bijna hetzelfde verhaal.

Nog hoop?
Het enige waar Farhadi zich nog aan kan vastklampen is dat beide films zijn gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De regisseur zegt dat hij daar zijn inspiratie uit heeft opgedaan, maar de rechtbank denkt dat hij voornamelijk het verhaal van Masihzadeh heeft gekopieerd om het vervolgens te presenteren als zijn eigen werk.

Farhadi, die al twee keer de Oscar won in de categorie 'beste niet-Engelstalige film', moet nu mogelijk alle inkomsten van A Hero afdragen aan Masihzadeh. Zelfs een gevangenisstraf is nog niet uitgesloten.

NieuwsFilm

meest populair