Bereid je maar voor op meer 'Nightmare on Elm Street'

Bereid je maar voor op meer 'Nightmare on Elm Street'

En Beetlejuice en nog meer!

De rechten op Friday the 13th zijn rommelig verdeeld, nadat schrijver Victor Miller een overdracht van rechten annuleerde en producent Sean Cunningham daarop besloot in te grijpen. Maar de rechten op mede-slasher Freddy Krueger zitten iets makkelijker in elkaar.

Warner Bros. schijnt momenteel zijn best te doen om de rechten te mogen houden op onder meer A Nightmare on Elm Street, Beetlejuice en Little Shop of Horrors. En nog meer franchises!

De rechten houden
Het eindigen van de copyrights is onderdeel van de Amerikaanse Copyright Act uit 1978, dat de levensduur van copyright uitbreidde.

Onder die wet kunnen bedenkers het copyright dat zij hebben uitbreiden naar een andere persoon of entiteit. Maar na 28 jaar mogen ze dat beëindigen. Succes daarin is tot nu toe wat gemengd geweest, omdat corporaties vaak met succes claimen dat het werk waarbij de eigendommen bedacht zijn, ingehuurd was. Daarmee zijn de rechten in handen van de corporaties en dus niet de schrijvers of kunstenaars.

Hoe dan ook zorgt het voor een rommelige situatie rond de rechten op heel wat eigendommen. Franchises als RoboCop, A Nightmare on Elm Street en Beetlejuice zijn allemaal binnenkort weer op de markt en dat betekent dat er veel geld gemoeid gaat met het in handen houden of verlengen van de auteursrechten.

De komende jaren zouden er daardoor heel wat franchises terug kunnen keren!

NieuwsFilm

meest populair