'Lord of the Rings': Hoe keerde Gandalf terug tot leven?

Lord of the Rings bracht Gandalf terug uit de dood. Maar hoe?

Jim Pedd 16 mei 2022 06:00 in Featured
In The Lord of the Rings: The Two Tower komen we erachter dat Gandalf niet gestorven is nadat de Balrog hem in de krochten van Moria trok, maar hem bevocht tot zijn laatste adem (en won!). Met zijn overwinning verdween Gandalf de Grijze van Midden-Aarde en keerde hij terug als de krachtigere Gandalf de Witte.

Maar hoe keerde hij terug naar de wereld van de stervelingen? En wie zorgde daarvoor?

The Lord of the Rings
In de schrijfsels van J.R.R. Tolkien lezen we heel wat over goden, magie, verschillende bestaansniveaus en meer. Gandalf was meer dan alleen een magiër, want de tovenaars van Midden-Aarde zijn eerder engelen die naar Midden-Aarde gestuurd zijn om een doel te vervullen.

Gandalfs rol was om Midden-Aarde tegen het kwaad te beschermen. Door de Balrog te bestrijden, kon hij het Reisgenootschap helpen ontsnappen.

Voor de meeste mensen in Midden-Aarde, was het sterven voor hen niets meer dan het moment waarop hun geest het volgende moment van bestaan betrad. Voor de Eedbrekers betekende het dat ze onder de bergen terecht kwamen, waar Aragorn hen uiteindelijk rekruteerde in zijn pogingen Minas-Tirith te redden.

Maar Gandalf was speciaal en werd door de Schepper, Eru (een soort almachtige godheid zoals de Christenen er een hebben), uit de ruimte en tijd gehaald om met meer "wijsheid en macht" naar Midden-Aarde terug te keren.

Zijn geest kwam terug in zijn lichaam en de Heer van de Grote Adelaars vond hem, om hem vervolgens naar Lothlórien te brengen waar hij genezen werd door Galadriel en haar elfen. Gandalf keerde terug als Gandalf de Witte, waar Saruman die rol had moeten vervullen.

NieuwsFilm