Onzekerheid over toekomst bioscoopfilms groeit

Wat is cinema anno nu (en straks) volgens Guillermo del Toro?

Bram de Groot 27 mei 2022 07:45 in Algemeen
Filmmaker Guillermo del Toro (The Shape of Water, Nightmare Alley) is deze week aanwezig op het filmfestival van Cannes en nam daar deel aan een panel over de toekomst van cinema in het tijdperk van streaming.

Del Toro sprak samen met Paolo Sorrentino, Gaspar Noe, Michael Hazanavicius en Abel Ferrara zijn zorgen uit over wat komen gaat, aangezien de rijke geschiedenis van de cinema verloren kan gaan in de vloed om de steeds groter wordende honger om streaming te vullen met content.

Del Toro zei (via Indiewire) dat hoewel er meer films en tv-series in productie zijn dan ooit, cinema gemakkelijk kan worden teruggebracht van kunst tot louter content in de poging om de bibliotheken van de streamingdiensten te vullen.

Zorgen over verdwijnen Dvd en Blu-ray
"Er zijn veel antwoorden op wat de toekomst is. Degene die ik ken is niet wat we nu hebben. Het is niet duurzaam," zei de Oscarwinnaar. Hij sprak zijn zorgen uit over het verdwijnen van fysieke media, zoals Dvd en Blu-ray, waardoor we oudere films sneller zullen vergeten.

Del Toro maakt zich vooral zorgen om de mensen in de toekomst. "De toekomst is niet van ons, dus onze plicht is niet voor onszelf, maar voor de toekomst, voor de mensen die hierna komen."

"Er worden veel dingen gemaakt, maar worden ze gezien? Dit roept de vraag op wat een 'film' is. We moeten onszelf die vraag stellen. Maken we ruzie over de grootte van het scherm of de grootte van de ideeën?" zei de regisseur. "Beweren we dat cinema alleen kan bestaan ​​als een bepaalde vorm, of is het iets dat ons vasthoudt met beelden, muziek en geluiden en ons meevoert naar een plek die andere kunst niet kan?"

De discussie lijkt voorlopig nog niet ten einde. We zien wel dat steeds vaker alleen de allergrootste bioscoopfilms (lees met name Marvel) echt goed scoren aan de box office en dat streamingdiensten in een moordend tempo films produceren en tv-series starten en weer cancelen.

NieuwsFilm