Star Wars heeft een probleem met racistische fans (deel 1)

Star Wars heeft een probleem met racistische fans (deel 1)

De 'Obi-Wan Kenobi' zorgt opnieuw voor onnodige problemen.

Als je een beetje het filmnieuws in de gaten houdt weet je dat de laatste Star Wars-films niet al te best onthaald werden, maar sommige 'fans' gaven hier bepaalde gekleurde acteurs en actrices de schuld van, waardoor de Star Wars-gemeenschap soms ook als racistisch wordt bestempeld. Hoe komt dit?

Disney weet hoge ogen te gooien met de nieuwe Obi-Wan Kenobi serie. Het Huis van de Muis liet Ewan McGregor en zelfs Hayden Christensen terugkeren voor de serie op Disney+ en dit pakte geweldig uit. De première was zelfs de meest bekeken aflevering op hun streamingdienst (tot nu toe). Helaas bracht de serie niet alleen goede dingen met zich mee.

Kritiek
Zo kreeg actrice Moses Ingram, die Inquisitor Reva speelt en voor Darth Vader werkt, behoorlijk wat kritiek. Ingram liet weten dat ze behoorlijk wat haatmailtjes ontving en de nodige racistische opmerkingen kreeg te horen.

Het werd zelfs zo erg dat het officiële Star Wars Twitter-account het volgende bericht deelde: "Er zijn meer dan 20 miljoen levende wezens in de Star Wars-melkweg. Kies er niet voor om een racist te zijn". Ook hoofdrolspeler McGregor kwam voor haar op: "Als je haar racistische berichten stuurt, dan ben je in mijn ogen geen Star Wars-fan. Ik sta volledig achter Moses".

Verdeeldheid
Deze keer kwam Disney dus op voor een van de actrices, maar helaas heeft Star Wars eigenlijk altijd wel met dit probleem te maken gehad. De Star Wars-'fandom' (een subcultuur die wordt gevormd door de gemeenschap van fans die een gemeenschappelijke interesse delen in een cultureel fenomeen) is namelijk altijd verdeeld geweest, al vanaf het begin.

Zelfs George Lucas kreeg hier mee te maken, wanneer hij met veranderingen kwam. Hij liet zich er dan ook al over uit in het verleden: "Op het internet zie ik vaak genoeg mensen die klagen omdat ik iets aanpas. Prima, maar vergeet niet dat het mijn film is, met mijn naan. Dat geeft aan dat ik het heb gedaan en gemaakt en het wordt dan ook zoals ik het wil!".

Toch hield de kritiek aan, waar ook de recente trilogie mee te maken kreeg. Hoewel er genoeg fouten zitten in de films en heel wat fans terecht teleurgesteld waren over de kwaliteit van de film (en het verhaal), was er ook onnodig veel kritiek op o.a. Kelly Marie Tran, waar het tweede artikel over gaat. Dit zal later vandaag te lezen zijn op FilmTotaal.

NieuwsFilm

meest populair