'Lilo & Stitch' regisseur was gefrustreerd door het succes van Disney's 'Frozen'

Regisseur Chris Sanders frustreerde zich over enkele kritische reacties op Frozen.

Sebastiaan Khouw 23 juni 2022 16:39 in Algemeen
Disney's Lilo & Stitch gaat niet alleen over de vriendschap tussen Lilo Pelekai en Stitch, maar ook over de relatie met haar oudere zus Nani. In de basis van de film gaat Lilo & Stitch over een gebroken familie waarbij de band tussen Lilo en Nani, na de dood van hun ouders, centraal staat.

Lilo & Stitch vertelt dus een verhaal over zusterschap, net zoals Disney's Frozen. Disney's Frozen gaat ook over de band tussen de zusters Elsa en Anna.

Lilo & Stitch
Co-bedenker en co-regisseur Chris Sanders ging in gesprek met The New York Times om te praten over de 20ste verjaardag van de film Lilo & Stitch. In dit interview besprak Sanders zijn frustratie over de misvatting dat Frozen de eerste Disney animatiefilm was die in het verhaal prioriteit stelde bij de relatie tussen twee zussen.

Dit is was de co-regisseur precies zei: "Om duidelijk te zijn, ik vind Frozen geweldig. Maar het was een beetje frustrerend voor mij omdat mensen zoiets hadden van: 'Eindelijk, een niet-romantische relatie met deze twee meisjes,' en ik dacht: 'Dat hebben we al gedaan! Dat is absoluut al eerder gedaan.'" Producent Clark Spender ging verder op wat Sanders zei: "Toen de film uitkwam, hadden veel critici het daarover. Die momenten die gebaseerd waren op de werkelijkheid op een manier waar mensen zichzelf in konden zien, en het voelde niet alsof het tekenfilmfiguren waren."

Romantiek
In Lilo & Stitch was er geen romantisch onderdeel bij de film, ook al werd er wel gehint op een wederzijdse interesse tussen Nani en haar surfer vriend David. In Frozen was er wel een romantische relatie tussen enkele personages.

Lilo & Stitch had niet de romantiek wat eerdere Disney muzikale animatiefilms als Aladdin, De kleine zeemeermin en Belle en het Beest definieerde. Shearon Roberts vertelde in haar boek Recasting the Disney Princess in an Era of New Media and Social Movements het volgende: "Disney was in de jaren '90 langzaam de 'Op een dag komt mijn prins'-boodschap aan het wegwerken. Dus Lilo & Stitch neemt dat een stap voorwaarts door de mannelijke liefde interesse te elimineren."

NieuwsFilm