'Lord of the Rings'-serie kan echt helemaal niks goed doen

Weer ligt de serie controversieel.

Jim Pedd 4 juli 2022 07:29 in Algemeen
Echt alles aan Amazon-serie Lord of the Rings: The Rings of Power verdeelt de fans. Dat is natuurlijk ook onvermijdelijk.

Lord of the Rings: The Rings of Power is een serie die zich baseert op de spaarzame werken van Tolkien over de Tweede Era van Midden-Aarde. Fans zijn dan ook uiterst kritisch, mede door de matige fantasyserie The Wheel of Time, dat goedkoop overkwam en een bijzonder ontrouwe verfilming van het werk van Robert Jordan was.

Lord of the Rings: The Rings of Power-controverse
De nieuwste trailer voor Lord of the Rings: The Rings of Power verdeelde fans enorm. Dat komt met name door de nieuwe tagline van de serie. "Niets is kwaadaardig.. in het begin."

De controverse ligt in de vraag of iets wel of niet kwaadaardig kan zijn vanaf het begin, met name in het universum van Tolkien. Sauron begon in elk geval niet kwaadaardig. Hij werd verleid door Morgoth, de eerste en machtigste Valar. Daar wijst Elrond op in de zin: "Want niets is kwaadaardig in het begin. Zelfs Sauron niet."

Dat gold ook voor Melkor. Zijn trots en jaloezie leidden ertoe dat hij in opstand kwam tegen zijn schepper, Eru Ilúvatar, de oppergod van Arda, toen zijn mede-Valar Manwë kozen als heer.

Dus rijst de vraag of er een groter kwaad is voorbij deze goden en engelen, een oorspronkelijk kwaad. Of, worden we enkel kwaadaardig door de keuzes die we maken? In elk geval zorgt het voor heel wat verdeeldheid.



NieuwsFilm