Iraanse regisseur en winnaar van de Gouden Beer gearresteerd en verdwenen

Iraanse regisseur en winnaar van de Gouden Beer gearresteerd en verdwenen

Mohammad Rasoulof en zijn collega Mostafa Al-Ahmad worden op een onbekende locatie vastgehouden.

De Iraanse regisseurs Mohammad Rasoulof en Mostafa Al-Ahmad werden in 2020 wereldberoemd. Dat jaar wonnen ze namelijk de Gouden Beer op het Berlijnse filmfestival met There Is No Evil. Nu komen de filmmakers opnieuw in het nieuws, maar wel voor een dramatische reden.

Rasoulof en Al-Ahmad werden vrijdag namelijk gearresteerd in hun thuisland. Voornamelijk Rasoulof stond al een tijd lang op 'de zwarte lijst' in Iran. Hij is namelijk al jaren een uitgesproken criticus van het autoritaire Iraanse regime, iets dat hem duur is komen te staan.

Gevangen
Sinds 2017 werd de regisseur verboden om nog films te maken. Ook mocht hij het land niet meer uit, omdat zijn films volgens het regime propaganda tegen de staat maakten. Toch ging Rasoulof door en bleef hij kritiek geven op de Iraanse overheid, voornamelijk op zijn sociale media-kanalen.

De Iraanse overheid pikte dit niet meer langer en heeft Rasoulof en zijn collega Al-Ahmad nu gearresteerd. Twee vrienden van Rasoulof, de producenten Kaveh Farnam en Farzad Pak, laten zich erover uit.

Schandalig
"Ze werden gewelddadig gearresteerd in hun woningen, onder valse voorwendselen en vervolgens naar een onbekende locatie gebracht" zeggen Farnam en Pak. "De fundamentele mensenrechten en burgerlijke vrijheden worden niet gerespecteerd en wij eisen de onmiddellijke vrijlating van onze collega's. Wij vragen nu dan ook om steun van filmtalenten over de hele wereld voor de vrijlating van onze vrienden en andere opgesloten artiesten."

Rasoulof zei al eerder dat dit er op een dag van zou kunnen komen: "Ik haal grote voldoening uit mijn weerstand tegen onderdrukking en tirannie. Die voldoening is me veel meer waard dan de prijs ik die ik er misschien voor moet betalen".

NieuwsFilm

meest populair