'Star Trek' legende Nichelle Nichols (89) overleden

De actrice was heel belangrijk voor de zwarte gemeenschap.

De familie van de legendarische Star Trek-actrice Nichelle Nichols heeft laten weten dat de actrice is overleden. Ze werd 89 jaar oud.

Haar zoon, Kyle Johnson, deelde dit nieuws gisteren op Facebook. Zijn moeder is voornamelijk bekend van haar rol als luitenant Nyota Uhura in de Star Trek-franchise. Dit was een zeer belangrijke rol voor zwarte acteurs.

Baanbrekend
Nichols speelde een zwarte vrouw in een belangrijke positie, iets wat in de jaren zestig zeldzaam was in de Amerikaanse televisie- en filmwereld. Ook was haar kus, die ze deelde met hoofdrolspeler James Kirk (gespeeld door William Shatner) de eerste zoen tussen een zwarte en witte persoon op de Amerikaanse televisie.

Toch wilde Nichols eigenlijk stoppen met de serie na een enkel seizoen, maar werd door niemand minder dan Martin Luther King gevraagd om toch door te blijven gaan. Hij vond het zelf namelijk ook revolutionair dat een zwarte vrouw zo'n belangrijke rol kon spelen in een grote serie.

Meer Star Trek
Enige tijd had Nichols ook een relatie met Gene Roddenberry, de bedenker van Star Trek. De relatie hield echter niet stand. Wel trouwde de actrice twee keer. De eerste keer met danser Forest Johnson (met wie ze Kyle kreeg) en de tweede keer met Duke Mondy.

Nichols speelde later ook nog in maar liefst zes Star Trek-films. De laatste was Star Trek VI: The Undiscovered Country, uit 1991. Ze groeide uit tot een rolmodel voor veel toekomstige acteurs, zoals Oscar-winnares Whoopi Goldberg. Ook bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA had Nichols veel fans, net als bij toekomstige presidenten. Oud-president Obama ontving Nichols ook nog in het Witte Huis.

NieuwsFilm

meest populair