Waarom 'Fast X' zo'n $140 miljoen meer kost dan 'Fast & Furious 9'

Waarom 'Fast X' zo'n $140 miljoen meer kost dan 'Fast & Furious 9'

De nieuwe film kost maar liefst 340 miljoen dollar

Nadat vorig jaar het negende deel van de Fast and Furious reeks te zien was, staat nu alweer Fast X op de planning. En schijnbaar is het budget van deze film maar liefst 340 miljoen Dollar. Hoewel dit ontzettend veel is, zijn er wel wat redenen voor te bedenken.

De reeks die begon in 2001 is bekend geworden door het straatracen, dat vanaf deel 5 de overstap maakte naar keiharde actie. Waar ze met hun eerste film begonnen met een budget van 38 miljoen, groeide dit naar 250 miljoen voor deel 7 en 8. Voor 9 daalde het naar 200. Opmerkelijk dat het budget ineens zoveel stijgt naar 340 miljoen, toch zijn er wel wat redenen:

Geweldige cast
Er was natuurlijk al een sterke cast aanwezig bij de voorgaande films. Bij 10 doen de makers er nog een tandje bij door acteurs als Jason Momoa, Brie Larson en Alan Ritchson toe te voegen. Dit kost natuurlijk wel wat.

Corona en inflatie zorgen voor nog hogere prijs
Waar de cast natuurlijk wel wat kost, zorgt dit zeker niet voor alle kosten. Ook corona heeft hier een aandeel in. Door alle veiligheidsregels rondom corona en alles veilig te maken op de set lopen de prijzen ook op.

En dan heb je ook nog inflatie. De makers geven aan dat een budget van 100 miljoen in 2021, in 2022 340 miljoen is. Sterker nog, als je terug rekent naar 2017 zou het budget van Fast X 277 miljoen zijn, bijna evenveel als de film die toen uitkwam.

Bij een hoog budget komen natuurlijk ook hoge verwachtingen. Of ze die zullen waarmaken kunnen we vanaf 23 mei 2023 zien.

NieuwsFilm

meest populair