Auteur 'Full Metal Jacket' was niet blij met wat hij op de set van Stanley Kubrick zag

Auteur 'Full Metal Jacket' was niet blij met wat hij op de set van Stanley Kubrick zag

Het was niet helemaal hoe hij het voor ogen had

Stanley Kubrick heeft al een aantal klassiekers op zijn naam staan. Een daarvan is de oorlogsfilm Full Metal Jacket. De auteur van het verhaal was alleen niet helemaal overtuigd van de film...

Stanley Kubrick wordt geprezen om zijn originaliteit en creativiteit, maar haalt vaak veel inspiratie uit échte verhalen. Zo ook bij het heftige Full Metal Jacket uit 1987.

Basis
De basis voor de film haalde Kubrick destijds uit een boek van Gustav Hasford, die in 1979 zijn boek 'The Short-Timers' schreef. Het vertelde zijn verhaal tijdens de Vietnam-oorlog. Kubrick vond het een fantastisch boek en ging aan de haal met het verhaal voor zijn oorlogsfilm.

Net zoals in Full Metal Jacket, bevat 'The Short-Timers' veel grimmige details. Hasford werkte dan ook nauw samen met Kubrick voor de film. Toch dacht de regisseur daar iets anders over; de bijdrage van de auteur was lang niet zo groot.

Bijdrage
Daar begon het geschil tussen de twee. Hasford werd later benoemd tot co-schrijver van Full Metal Jacket. Ook toen hij later op de set kwam, was de auteur allesbehalve blij met wat hij zag. Dat komt doordat Kubrick teveel zou hebben veranderd aan de locaties.

Uiteindelijk hadden de twee elkaar nodig. Kubrick wilde zijn verhaal en Hasford wilde dat zijn verhaal naar buiten werd gebracht. Ondanks wat geschillen tijdens het filmen, is daar wel de klassieker door ontstaan. Gelukkig maar.



NieuwsFilm

meest populair