filmtotaalToelichting rating recensies

Het beoordelen van films met cijfers, sterren of andere symbolen is een paradox op zich. Aan de ene kant wil men zich niet op een kwantitatief oordeel vastpinnen omdat films niet te vergelijken zijn, aan de andere kant is men altijd en overal op zoek naar ratings. Men laat men zich dan ook gewillig beïnvloeden door de cijfers van IMDb, de percentages van Rotten Tomatoes of de sterren van Roger Ebert FilmTotaal. Reken maar dat ratings vaak de doorslag geven.

Ook FilmTotaal is van mening dat het een wrede en onmogelijke taak is om cijfers toe te kennen aan films, maar ziet er absoluut de functie en entertainmentwaarde van in. Daarom wordt bij de recensies op FilmTotaal een vijfsterrenstelsel gehanteerd als indicatie van de kwaliteit en kijkbaarheid van de films. In onderstaande tabel wordt het systeem van FilmTotaal nader toegelicht. Er is geprobeerd om aan de waardering ook een omschrijving en advies te koppelen zodat de ratings iets meer betekenis krijgen. Omdat het er uiteindelijk om gaat of je een film nou wel of niet moet gaan zien, wordt ten slotte ook nog een samenvattend eindoordeel gegeven.

De ratings geven slechts de gefundeerde mening van de recensent weer en zijn dus overwegend subjectief. Het snijdt geen hout om recensenten te verwijten dat ze een bepaalde rating geven, maar het staat iedereen natuurlijk vrij om het er niet mee eens te zijn. Discussies worden dan ook van harte aangemoedigd.

Sterren Trefwoord Omschrijving Advies Eindoordeel
5 Meesterlijk Overweldigende enÊduurzame ervaring die het leven ietsje mooier maakt. Laat de boel de boel, ga nú naar de bioscoop en laat het allemaal rustig op je inwerken. Aanrader
4.5 Indrukwekkend Meeslepende belevenis die niet in je koude kleren gaat zitten. Verplichte kost, dus ga zo spoedig mogelijk naar de bioscoop.
4 Sterk Een fascinerende film waar je makkelijk in opgaat. Zonde om deze in de bioscoop te missen, dus nadrukkelijk geadviseerd.
3.5 Goed Ruimschoots bevredigend. Bioscoopwaardig, maar je kunt ook wachten tot ie op dvd of tv verschijnt.
3 Oké Weinig mis mee, maar onderscheidt zich niet. Alleen kijken als je ook met een doorsneefilm goed kunt leven. Twijfelachtig
2.5 Middelmatig Heeft zijn momenten, maar die worden overschaduwd door de tekortkomingen. Oordeel zelf, maar het zal waarschijnlijk niet goed uitpakken.
2 Zwak Vertoont storende gebreken of clichés die niet of nauwelijks gecompenseerd worden. Deze kun je met een gerust hart overslaan. Kijken op eigen risico. Afrader
1.5 Slecht Overwegend ergerniswekkend en stuitend. Misplaatst plezier is het hoogst haalbare. Je kunt er vergif op innemen dat je hier spijt van krijgt. Je aandacht verdient iets beters.
1 Abominabel Een regelrechte schande voor de filmkunst. Met geen mogelijkheid lol aan te beleven. Koste wat kost zien te vermijden. Niet kijken dus, ook niet stiekem.