The Great Escape (1963)

put a fence in front of these men...and they'll climb it...

Reviews (2)

Tarkus

Avatar

Heb de blu-ray van deze film gekocht.
De film is zoals steeds nog mooier en prima gerestaureerd, zowel beeld als klank.
Een topper !!!

Commentaar 2009:
Deze film is ondertussen één van de grootste klassiekers geworden uit de geschiedenis, met een cast die er mag wezen, maar dat had je wel meer in de jaren '60, toen oorlogsfilms als dit eerder regelmaat waren.
Het verhaal is prima en goed gemaakt evenals de decors en locaties, die echt jaren '40 aanvoelen.
Er wordt zeer goed in geacteerd ook, maar sommige situaties zijn wat ongeloofwaardig, maar voor een film als dit is dat wel normaal, men zocht in die tijd altijd wel naar een absurde, (en ietwat komische) situatie om de spanning op te voeren.
Het is en blijft film, en dan horen zulke dingen er wel bij.
Het einde evenwel toont hoe gruwelijk een oorlog wel kan zijn, en drukt je eens te meer met de neus op de harde feiten.
Als het gebaseerd is op ware feiten zoals in het begin van de film vermeld, zal zeker de gebeurtenis op het einde van de film waarheidsgetrouw zijn, want uit de geschiedenisboeken weet ik dat dit meerdere malen is gebeurt, en dat SS en Gestapo zulke dingen dagdagelijks uitvoerden.
Voor de fans van Steve McQueen is dit uiteraard een film die ze moeten gezien hebben, hij is hier subliem.

wo2-freak

Avatar

Dit is een zéér goede film, iedereen zou deze film eens in zijn leven gezien MOETEN hebben.

The Great Escape is een waargebeurd verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal gaat over een groep Geallieerden krijgsgevangenen, in een speciaal ontworpen kamp in Duitsland. Deze gevangenen zijn speciaal geselecteerd voor dit kamp, omdat zij de Duitse autoriteiten (SS, Wehrmacht) veel overlast hebben bezorgd door hun vluchtpogingen in het verleden. Dit kamp is dan ook zó ontworpen dat de Duitsers verwachten dat niemand er uit kan ontsnappen. Het tegendeel is waar.

Deze film zit vol humor, actie, realisme en natuurlijk ook de trieste momenten. Een aantal goede momenten waarin deze aspecten duidelijk naar voren komen:

1.De gevangenen komen net het kamp binnen, slechts enkele minuten later proberen een aantal te ontsnappen. De ''cooler'' mag meteen ''uitgetest'' worden, de Duitsers waarderen de grapjes niet zo van ''The Cooler King (Steve McQueen) en ''The Mole''.

2. Het moment waarop de gevangenen uitbreken. Meer dan 70 man die door een tunnel ontsnappen, maar dan worden ontdekt.Dat moment levert zoveel spanning op, zo'n een boeiend moment in de film... in welke film dan ook!

3. Niet te vergeten de grote hoeveelheid actie in deze film, een goed voorbeeld is de motor scene met Steve McQueen. Een spectaculaire achtervolging en een ''mooi'' einde te gelijk, wat een prachtig avontuur afsluit. Overigens is dit later toegevoegd en is deze scene dus verzonnen.

4. Droevige momenten zijn er zeker in deze film, een v/d belangrijkste scenes uit deze film, die meteen ook weergeeft waarom deze film gemaakt is, is de scene waarin de opgepakte gevangenen doodgeschoten worden door de Duitsers in een open veld .

Zo heb ik een aantal voorbeelden gegeven over boeiende, mooie, spectaculaire en droevige momenten uit deze prachtige film. Daarnaast zijn de acteerprestaties in deze film buitengewoon goed. Niemand acteert overdreven, maar gewoon naar toebehoren. Je verwacht er niet meer en niet minder van. Iemand zou hierop zeggen: ''Standaard acteerwerk dus.'' Nou, NEE. Juist omdat het acteerwerk zo goed in evenwicht blijft (realistisch, goed, fijn) mag en kun je het goed acteerwerk noemen; zulk acteerwerk zie je maar heel weinig. Vaak is het overdreven OF slecht.

Ook de manier van filmen is in deze film gewoon goed. Niet te druk, niet te snel/langzaam, belichting is perfect. Je kunt gewoon op een normale manier naar de film kijken, zonder je ergens aan hoeft te storen. Ook de omgeving waarin deze film is gefilmd is prachtig; mooie landschappen, een omgeving die voldoet aan de geschiedenis (tijdens WO2), kostuums die allemaal perfect in orde zijn.

Over de muziek in deze film kan ik weinig kwijt. Gewoon goed toegepast op de momenten waarop het nodig is.

Deze film duurt 3 uur, maar de tijd vliegt voorbij. Voor mij is dit de allerbeste film ooit gemaakt en ik denk niet dat er een film is die deze kan verslaan. Klassiekers zoals deze worden niet meer gemaakt en zullen ook nooit meer gemaakt worden. Tegenwoordig draait het om de special effects, 3D en let men niet meer op het verhaal en de boodschap achter de film zelf. De boodschap achter deze film was en is dan ook:

- We mogen nooit, maar dan ook nooit, de mensen vergeten die gestorven zijn voor onze vrijheid.

We zitten nu in een periode waarin we mogen, nee sterker nog, MOETEN, denken aan de mensen die gestorven zijn voor onze vrijheid.

Deze film krijgt van mij een welverdiende 10, als ik hoger had kunnen geven, dan had ik hoger gegeven. Volgens mijn eigen score krijgt deze film een 100 uit 10.