Hotel Rwanda (2004)

When the world closed its eyes, he opened his arms.

Confronteert ons met terugwerkende kracht met de verschrikking tijdens de orgie van haat die de Rwandese genocide was.
play

7,9 details

  • 121 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Historisch
  • Thriller
  • Oorlog
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
  • Italië
  • Zuid-Afrika
121 Min Verenigd Koninkrijk

Tien jaar geleden vonden enkele van de gruwelijkste wreedheden in de geschiedenis van de mensheid plaats in Rwanda. En in het tijdperk van 24 uurs nieuwsverslaggeving zijn deze gruwelijkheden haast onopgemerkt aan de rest van de wereld voorbij gegaan. In slechts drie maanden zijn bijna 1 miljoen mensen vermoord. In kennis van deze gruwelijke acties en geïnspireerd door zijn liefde voor zijn familie raapt een gewone man buitengewone moed bijeen om het leven te redden van meer dan duizend hulpeloze vluchtelingen door hen een schuilplaats in het hotel te verlenen dat hij heeft geleid. Hotel Rwanda is zijn verhaal.

Regie
Terry George
Cast
Nick Nolte, Don Cheadle, Sophie Okonedo, Tony Kgoroge, Hakeem Kae-Kazim, Antonio David Lyons, Leleti Khumalo, Fana Mokoena, Mabutho 'Kid' Sithole, Desmond Dube, Jeremiah Ndlovu, Xolani Mali, Lebo Mashile, Neil McCarthy, Rosie Motene.
Budget
$ 17.500.000
Opbrengst
$ 38.000.000
Release
22.12.2004
Release NL
09.03.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Terry George | Cast: Don Cheadle (Paul Rusesabagina), Sophie Okenodo (Tatiana Rusesabagina), Nick Nolte (Colonel Oliver), Joaquin Phoenix (Jack), e.a.

Toen elf jaar geleden in Rwanda, een voormalige Belgische kolonie, de meest geconcentreerde volkerenmoord sinds WO II plaatsvond, werd daar in het Westen nauwelijks notie van genomen. Voor zover men er hier over nadacht, was dat overwegend in termen van een ‘achterlijke stammenoorlog’ tussen ‘primitieve Afrikanen’. De internationale gemeenschap dacht er kennelijk net zo over, en besloot na de dood van 10 Belgische VN-soldaten de handen geheel van Rwanda af te trekken, zo de Hutu-militie Interahamwe vrij spel gevend in haar streven om letterlijk alle Tutsi’s over de kling te jagen. Het resultaat: bijna 1 miljoen doden binnen drie maanden, de meesten afgeslacht met machetes, waarvan 250.000 in de eerste twee weken.

Regisseur Terry George, een geëngageerde Ier die onder andere het script schreef voor In the Name of the Father, wil ons met terugwerkende kracht confronteren met de verschrikking tijdens die orgie van haat. Hij doet dat aan de hand van het verhaal van Hutu Paul Rusesabagina, destijds manager van het sjieke hotel ‘Mille Collines’ in Kigali, die 1200 Tutsi’s het leven redde door ze te herbergen in het inmiddels door westerlingen verlaten hotel. Dat Hotel Rwanda er inderdaad in slaagt om onze ogen te openen voor wat we toen niet wilden zien, is grotendeels te danken aan Don Cheadle, die terecht een Oscarnominatie ontving voor zijn vertolking van Rusesabagina.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Hotel Rwanda Nieuwsberichten

Laatste reacties

benjamin

"...Uitstekende film over een onderwerp dat gewoon moet verteld worden - gelukkig dat de film er geen sp......"

Tica

"...Was zeer onder de indruk van deze film. Overtuigend gespeeld door Don Cheadle en een manier om meer......"

Roger

"...Zeer overtuigende film, de machteloosheid van VN en locals is erg goed weergegeven, alleen Nolte kwa......"

Hotel Rwanda

acties