What the #$*! Do We (2004)

a quantum fable

3,7 details

  • 109 Min
  • Documentaire
  • Komedie
  • Drama
  • Verenigde Staten
109 Min Verenigde Staten

Amanda (Marlee Matlin), wordt wakker in een Alice in Wonderland-achtige wereld. Haar tot dan toe oninteressante leven wordt ontrafeld tot op moleculair en kwantumniveau. Ze ontdekt dat haar neurologische processen onzekerheid met zich meebrengen en de vraag is of de realiteit wel echt is of slechts haar perceptie van de realiteit.

Alt titel
What the Bleep Do We Know!?
Regie
William Arntz
Betsy Chasse
Cast
Larry Brandenburg, Elaine Hendrix, Marlee Matlin, Armin Shimerman, Robert Bailey Jr., Barry Newman, Robert Blanche, John Ross Bowie, Michele Mariana, Leslie Taylor, Alex Rogers, Pavel Mikoloski, Tin Tran, James Langston Drake, Daniela Serra.
Opbrengst
$ 10.000.000
Release
23.04.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: William Arntz, Betsy Chasse, Mark Vicente | Cast: Marlee Matlin (Amanda), Elaine Hendrix (Jennifer), Barry Newman (Frank) e.a. | Duur: 108 min.

Wat is realiteit? Waarom zijn we hier? Wat gebeurt er met ons na de dood? Wie of wat is God? – vragen die wij onszelf allemaal wel eens stellen. Vragen ook die eigenlijk nooit echt te beantwoorden zullen zijn; het zijn stuk voor stuk geloofskwesties. Maar dat maakt het stellen van de vragen er niet minder spannend om. Let wel: het blijft speculatie. Wetenschap daarentegen, probeert een objectieve beschrijving van de werkelijkheid te geven. Nu zijn er helaas altijd hardleerse figuren die hun geloof op een of andere manier proberen te verankeren in de wetenschap, koppig ontkennend dat deze twee voorstellingen van de werkelijkheid – geloof en wetenschap – elkaar niet of nauwelijks verdragen. Het resultaat is praktisch altijd hetzelfde: halve waarheden, simplistische voorstellingen en verminking van serieuze theorie. Een prachtig voorbeeld van dergelijk destructief religieus gedrag vinden we in de film What the Bleep Do We Know!?, schaamteloze New Age propaganda uit de Verenigde Staten. Over de rug van de kwantumfysica wordt getracht zieltjes te winnen voor een dubieuze mystieke stroming. Dat waarheid en logica het daarbij moeten ontgelden, lijkt de Amerikanen niet te deren; de film werd in de Verenigde Staten enthousiast ontvangen en was een bescheiden bioscoophit. Hopelijk prikken de Nederlanders door het fraaie staaltje wetenschapsvervalsing heen en zien ze de film zoals hij werkelijk is: een metafysisch balletje-balletje. Je wordt genaaid waar je bij staat.

In What the Bleep Do We Know!? volgen we de fotografe Amanda, wiens dagelijkse routine ruw wordt doorbroken wanneer zich plotseling een dieper liggende werkelijkheid – namelijk die van de kwantumfysica – aan haar openbaart. Meegezogen in een existentiële maalstroom, ontdekt ze dat niets is wat het lijkt, en dat de werkelijkheid die wij allemaal als vanzelfsprekend en lineair ervaren, een oneindig aantal mogelijkheden omvat. Het verhaal van Amanda wordt afgewisseld met interviews met wetenschappers en mystici. Aan de hand van Amanda’s ervaringen proberen zij een brug te slaan tussen kwantumfysica en spiritualiteit.

videotrailers & clips

Laatste reacties

SunChaser

"...De film straalt liefde uit? Man, het is een commercial voor een sekte...."

Fiat126

"...Ik hem onlangs (nog eens) gekeken, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het punt waar he......"

Squeekz

"...[quote=Steadicam]En jouw reactie is overbodig, want zonder enige toelichting is ie alleen maar hol e......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

What the #$*! Do We

acties