North Country (2005)

All She Wanted Was To Make A Living. Instead She Made History.

Lang geen perfecte film, maar wel een aangrijpend en soms ook ontroerend drama.
play

7,0 details

  • 126 Min
  • Drama
  • Verenigde Staten
126 Min Verenigde Staten

Wanneer Josey Aimes (Charlize Theron) na een gestrand huwelijk terugkeert naar haar geboortestad in Noord-Minnesota heeft ze een goede baan nodig. Als alleenstaande moeder heeft ze twee kinderen op te voeden en aangemoedigd door haar vriendin Glory (Frances McDormand), één van de weinige vrouwelijke mijnwerkers, accepteert ze een baan in de mijn.Het werk is er zwaar, maar het geld is goed en de vriendschappen die ontstaan zorgen ervoor dat het leven draaglijk blijft. Het is een industrie die gedomineerd wordt door mannen die niet gewend zijn om veranderingen te ondergaan. Josey is voorbereid op het harde en vaak gevaarlijke werk in de mijn, maar het omgaan met de kwetsende opmerkingen van de mannelijke collega's blijkt nog veel zwaarder te zijn.Het is door deze strijd dat Josey de moed vindt op te komen voor hetgeen ze in gelooft ook al betekent dat, dat ze er alleen voor staat. Uiteindelijk wordt ze het voorbeeld voor talloze andere vrouwen in vergelijkbare situaties....

Regie
Niki Caro
Cast
Charlize Theron, Jeremy Renner, Woody Harrelson, Sean Bean, Michelle Monaghan, Richard Jenkins, Frances McDormand, Sissy Spacek, Linda Emond, Brad William Henke, Rusty Schwimmer, Jillian Armenante, James Cada, Thomas Curtis, Elle Peterson.
Budget
$ 35.000.000
Opbrengst
$ 25.224.242
Release
12.02.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Niki Caro | Cast: Charlize Theron (Josey Aimes), Frances McDormand (Glory), Sean Bean (Kyle), Woody Harrelson (Bill White), Richard Jenkins (Hank Aimes) e.a. | Speelduur: 126 minuten

North Country is een fictieve filmversie van de eerste grote rechtszaak tegen ongewenste intimiteiten in de Verenigde Staten, Jenson vs. Eveleth Mines. Deze rechtszaak werd tegen het mijnbedrijf aangespannen door een vrouw die langere tijd op de werkvloer werd beschimpt en gediscrimineerd vanwege haar geslacht. Regisseuse Niki Caro mocht na haar wereldwijde succes met Whale Rider dit project op haar schouders nemen, waardoor dit een film van vrouwen en over vrouwen is geworden, maar niet alleen voor vrouwen.

De emoties waar Caro op inspeelt, zijn namelijk universeel. Wie zou er niet verdrietig en woedend worden als het lot van Josey Aimes hem of haar ten deel zou vallen? Josey vlucht met haar twee kinderen weg van haar man, vanwege zijn losse handjes. Ze keert terug naar de woonplaats van haar ouders, maar kan daar nauwelijks haar kinderen onderhouden. Een baan bij dezelfde mijn waar zo ongeveer alle mannen uit het dorp werken, waaronder haar vader, lijkt de uitkomst. Daar wekt de manier waarop zij en de andere vrouwen in de mijn door hun mannelijke collega’s worden behandeld haar verbazing. Deze verandert al snel in verontwaardiging, maar Josey is de enige die iets aan de situatie wil veranderen, iets dat haar niet in dank wordt afgenomen door de mijn, haar mannelijke en haar vrouwelijke collega’s. Langzamerhand begint iedereen zich tegen Josey te keren, inclusief haar bloedeigen vader en haar zoontje.

videotrailers & clips

Laatste reacties

benjamin

"...[quote=Tarkus]Charlize Theron is hier zo goed, dat je de film keer op keer opnieuw zou willen bekijk......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

North Country

acties