The Jacket

The Jacket (2005)

Terror has a new name.

Na een intrigerend begin zakt de film halverwege jammer genoeg behoorlijk in.
play

6,2 details

  • 103 Min
  • Fantasy
  • Horror
  • Sci-Fi
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Duitsland
103 Min Verenigde Staten

Een veteraan lijdt aan geheugenverlies en keert terug naar zijn geboorteplaats in Vermont. Als hij gearresteerd wordt voor moord en in een gesticht wordt geplaatst, zet een arts hem op een zware kuur van experimentele drugs. Zodra hij het goedje ingespoten krijgt wordt hij in een dwangbuis gestopt en opgesloten in een bewaarlade in een mortuarium. De drugs hebben echter een vreemd neveneffect: de man kan in zijn eigen toekomst kijken.

Regie
John Maybury
Cast
Steven Mackintosh, Kris Kristofferson, Jennifer Jason Leigh, Kelly Lynch, Richard Dillane, Adrien Brody, Keira Knightley, Brendan Coyle, Brad Renfro, Daniel Craig, Mackenzie Phillips, Jason Lewis, Laura Marano, Jonah Lotan, Angel Coulby.
Budget
$ 29.000.000
Opbrengst
$ 21.126.225
Release
04.03.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: John Maybury | Cast: Adrien Brody (Jack Starks), Keira Knightley (Jackie Price), Kris Kristofferson (Dr. Thomas Becker), Jennifer Jason Leigh (Dr. Lorenson), e.a. | Speelduur: 102 min.

Men neme een deel Twelve Monkeys, een flinke eetlepel The Butterfly Effect, voeg Eternal Sunshine of the Spotless Mind naar smaak toe, maak het af met een toefjes One Flew Over the Cuckoo’s Nest en dan hebben we iets wat op The Jacket lijkt. Ondanks dat de film op veel vlakken grote gelijkenissen met de genoemde films vertoont heeft het toch een eigen gezicht. Mede door fraaie cinematografie, effectieve montage en passende muziek weet de film, vooral in het begin, een intelligente en mysterieuze sfeer op te roepen.

In 1991 verliest Jack tijdens de Golfoorlog een groot deel van zijn geheugen als gevolg van een schot in zijn hoofd. Twaalf maanden later is hij weer hersteld en liftend op weg naar zijn oude woonplaats in Vermont. Hij komt een dronken moeder en haar 8-jarige dochtertje Jackie tegen, die met pech aan de kant van de weg staan. Hij helpt het tweetal om hun auto weer aan de praat te krijgen. Zijn volgende lift wordt aangehouden door de politie. Een schietpartij volgt en Jack raakt buiten bewustzijn. Wanneer Jack weer bijkomt moet hij terechtstaan voor moord op de politieagent; vanwege zijn gedeeltelijke geheugenverlies en zijn onsamenhangende verklaring wordt hij ontoerekeningsvatbaar verklaard en in een psychiatrische inrichting opgenomen. Daar wordt hij in het kader van zijn behandeling volgespoten met hallucinerende drugs, in een dwangbuis gestopt en in een lijklade geschoven. In die donkere claustrofobische ruimte en onder invloed van de drugs komen flarden van zijn verloren herinneringen weer naar boven. Maar behalve herinneringen uit het heden en verleden krijgt hij ook herinneringen uit de toekomst. In deze toekomst ontmoet hij de serveerster Jackie. Jack komt er achter dat zij nauw verbonden is met zijn leven en dat zijn voortbestaan min of meer in handen ligt van dit meisje. Samen gaan ze in de toekomst op zoek naar een manier om Jack in het heden te behoeden voor een dramatisch noodlot…

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

The Jacket Nieuwsberichten