Masterclass (2005)

6,1 details

  • 70 Min
  • Drama
  • Nederland
70 Min Nederland

In Masterclass voert Pierre Bokma, ondersteund door collega's als Ellen Vogel, Annet Nieuwenhuijzen, Kees Hulst, Gijs Scholten van Aschat, Monic Hendrickx, Halina Reijn en toch eigenlijk ook wel Cas Enklaar, de kijker tot de onvermoede basis van waar alle grote acteurs van Nederland hun kunnen vandaan halen: de voor de buitenwereld tot nu toe onbekend gebleven masterclasses van P.M. En: nog één keer slaagt Bokma erin de goeroe over te halen tot een finale les, ondanks de onthutsende gevolgen die zijn laatste Masterclass acht jaar geleden met zich meebracht....

Regie
Hans Teeuwen
Cast
Monic Hendrickx, Halina Reijn, Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat, Kees Hulst, Cas Enklaar, Peer Mascini, Sacha Bulthuis, Annet Nieuwenhuyzen, Charlotte de Moel, Martijn Crins, Ellen Vogel, Gummbah.
Release
12.10.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Hans Teeuwen | Cast: Pierre Bokma, Peer Mascini, Ellen Vogel, Monic Hendrix, Cas Enklaar, e.a. | Speelduur 70 minuten

Een groepje leerlingen van de Fontys Dramaopleiding kreeg vorig jaar te horen dat ze een masterclass konden volgen van niemand minder dan Peer Mascini, die in de Nederlandse acteerwereld bekend staat als een briljante toneeldocent. Zonder het te weten kregen de pupillen zo een rol in de eerste film van Hans Teeuwen, waarin Pierre Bokma Mascini overhaalt om nog één keer een masterclass te geven. Mascini is al een tijdje met pensioen en niet meer in optima forma sinds één van zijn ex-leerlingen het advies om zichzelf af te pellen iets te letterlijk nam. Braaf voerden de onwetende leerlingen de meest belachelijke opdrachten uit, en nadat ze te horen kregen er in gestonken te zijn kwamen ze stuk voor stuk terug om een in aantal extra scènes te spelen. Hoe konden ze zich in hemelsnaam zo beet laten nemen? Waarschijnlijk ligt het aan de volkomen belachelijke wereld van het acteren. Iedereen die ooit toneellessen heeft gevolgd kent de oefeningen in de trant van ‘scheld deze stoel uit’ wel. Door dit soort volslagen idiote taferelen net één tikkeltje idioter te maken creëert Teeuwen de basis van een erg leuke satire, die ook voor de buitenstaanders goed te genieten valt.

Het is een opvallend debuut, maar het valt ook duidelijk op dat het een debuut is. Nergens kun je vergeten dat de film eigenlijk een tv-productie is (niet voor niets wordt de film in de openingstitels een ‘document’ genoemd). Visueel valt er heel wat op af te dingen, er worden drie (!) verschillende narratieven gebruikt en eigenlijk zijn er te veel ideeën voor de korte speelduur. Teeuwen heeft weinig ervaring met de camera, maar hij toont zich een inventief filmmaker door van elk mogelijk minpunt een pluspunt te maken, of de minpunten in ieder geval zoveel mogelijk onder het tapijt te vegen, waardoor de slordige cameravoering plotsklaps bij de film hoort. De cast is erg klein, maar door er een derde vertelvorm bij te gooien waarin half acterend Nederland zijn mening geeft over Peer heeft Masterclass ineens een lijst acteurs waar je u tegen zegt. Het kan niet echt gezegd worden dat Teeuwen zich hiermee laat gelden als een veelbelovend regisseur, maar eerder als een veelbelovende guerrillafilmer, wat als compliment moet worden opgevat.

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

j.o.r.i.s

"...[quote=rainmaker]Ik vond het nogal tegenvallen. Het is geen documentaire, het is geen film. Ondanks......"

rainmaker

"...Ik vond het nogal tegenvallen. Het is geen documentaire, het is geen film. Ondanks dat heeft ie toch......"

Andy

"...Die wordt snel uitgezonden...."

Masterclass

acties