Submerged

Submerged (2005)

Terror has been launched undersea.

Reviews (1)

Magalaan

Avatar

Scherp opgemerkt!

Wel beogen actiefilms niet om realistisch te zijn. Wat mij het stoorde is dat een groep mensen op een tank begint te schieten met mitrailleurs. Nog stompzinniger is dat vervolgens de soldaten voor de tank uitlopen in plaats er achter. Om maar te zwijgen dat de tankcommandant als een schietschijf buiten blijft zitten. Maar zo zijn nu eenmaal actiefilms, de tegenstander is oliedom, kan niet raak schieten en wordt dan ook in grote getallen afgemaakt.

Deze film kon mij niet zo bekoren, Steven Seagal kwam er niet tot zijn recht. Steven Seagal is op zijn best als hij alleen of in duo's opereert, maar als aanvoerder/leider worden het snel bloederig maar toch bloedeloze films. Dan is er geen persoonlijke chemie meer tussen hem en zijn aartsrivaal. Dan wordt het steeds een partijtje verover de vlag.

Stevens kracht zit er in dat hij lafhartig psychopaten een koekje van eigen deeg geeft. Men roept wel snel dat Steven niet kan acteren, maar zijn beste films zijn toch echt als hij een centrale rol mag spelen. Dan wordt hij de ultieme wraakengel, die weet hoe hij de verborgen gevoelens van mensen moet uitbeelden.

Jammer genoeg maakt hij ook een hoop actiefilms die vooral een aaneenrijging van explosies, geweld en agressie zijn met een dun verhaal. Helaas is daar een grote markt voor en is het een gemakkelijke manier om wat knaken te verdienen. Deze film neigt daar ook weer naar, hoewel hij beslist slechtere heeft gemaakt.

Het genre wordt een beetje onderschat. Een goede actiefilm maken is net zo moeilijk as een goed drama maken, of een goede komedie. In elk genre zorgen clichés voor herkenning, maar hoe men die verder invult is alles bepalend. De persoonlijkheid van de acteur speelt daarin een grote rol.

Steven Seagal heeft een eigen subgenre weten te scheppen wat een teken is van grote kwaliteit. Hij heeft zijn eigen clichés weten te scheppen die door de Steven Seagal's fans worden gewaardeerd. Helaas vergeet hij dat af en toe laat zich scripten in rollen waarin hij zich niet kan onderscheiden. Een goede Steve Seagal Film is rond hem geschreven, het moet hem op het lijf geschreven staan.



Deze film is