Valiant

Valiant (2005)

Meet the Flockers

Als één ding duidelijk wordt bij het bekijken van Valiant, is het wel hoe eenzaam Pixar aan de animatie-top staat.

5,7 details

  • 109 Min
  • Animatie
  • Avontuur
  • Komedie
  • Familiefilm
  • Oorlog
  • Verenigd Koninkrijk
109 Min Verenigd Koninkrijk

Als een stoere vliegenier van het Duivenleger zijn dorp bezoekt, wil de kleine en onhandige bosduif Valiant nog maar één ding: zich aanmelden bij de Britse Duivenbrigade. Met nog vier klunzen van duiven ondergaan ze een zeer zware training onder leiding van de strenge drillsergeant. De knappe verpleegster Victoria lijkt in deze tijd het enige lichtpuntje voor Valiant. <br>Voordat ze er eigenlijk klaar voor zijn, worden ze al opgeroepen om een belangrijke missie uit te voeren. De kersverse lichting moet op zoek naar een geheime boodschap, maar dit wordt ze heel lastig gemaakt door de gevaarlijke zwarte valken. Valiant moet het hebben van zijn durf om met zijn kompanen de missie te overleven. <br>Zullen ze er in slagen om de geheime boodschap te achterhalen en deze op tijd in Engeland te krijgen? En zal Valiant zijn geliefde Victoria ooit terugzien....

Regie
Gary Chapman
Cast
Tim Curry, John Hurt, Pip Torrens, Jim Broadbent, Ewan McGregor, Hugh Laurie, John Cleese, Olivia Williams, Rik Mayall, Ricky Gervais, Jonathan Ross, Brian Lonsdale, Dan Roberts, Michael Schlingmann, Sharon Horgan.
Budget
$ 35.000.000
Opbrengst
$ 19.478.106
Release
25.03.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Gary Chapman | Cast: Ewan McGregor (Valiant), Ricky Gervais (Bugsy), Tim Curry (General Von Talon), John Cleese (Mercury) e.a. | Duur: 109 min.

Krachtige, trotse, Duitse haviken worden verslagen door mottige, kleine, zwakke duifjes – het is de vleesgeworden slavenmoraal waar Friedrich Nietzsche zo fel tegen ageerde. Bij het zien van de nieuwe computeranimatiefilm Valiant zou de filosoof ongetwijfeld boos in zijn snor hebben zitten brommen. Maar...we draven door. We hebben hier immers te maken met een onschuldige kinderfilm. Hoewel, onschuldig? Valiant speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog; dappere duiven moeten geheime berichten vervoeren van en naar het front. Deze setting is misschien net iets te grimmig en bedreigend voor de allerkleinsten. Voor de iets ouderen is Valiant echter weer te tam en voorspelbaar. Waarom zou je bovendien naar een middelmatig geanimeerde Valiant kijken als je The Incredibles, Finding Nemo en Monsters Inc. hebt? Als één ding duidelijk wordt bij het bekijken van Valiant, is het wel hoe eenzaam Pixar aan de animatie-top staat. En voor dat besef heb je helemaal geen ingewikkelde, besnorde filosoof nodig.

We hebben het al zo vaak in films gezien: een klein, onbenullig kind blijkt een held in de dop. Geheel tegen de verwachting van alle bijfiguren in – maar niet tegen die van ons – verandert het lelijke, kleine eendje in de redder van de klas/het voetbalteam/de wereld. Een opsteker voor ’s werelds pispaaltjes misschien, maar ook oervervelend, voorspelbaar en erg braaf.

alle artikelen (4)

Valiant Nieuwsberichten