Oliver Twist (2005)

Magisch.
play

6,6 details

  • 130 Min
  • Drama
  • Familiefilm
  • Verenigd Koninkrijk
  • Tsjechië
  • Frankrijk
  • Italië
130 Min Verenigd Koninkrijk

Het weesjongetje Oliver komt na vele omzwervingen in Londen terecht bij de zakkenrollersbende van Fagin. Maar de nette heer Mr Brownlow heeft het beter voor met Oliver. Het is alleen de vraag of Fagin en de brute Bill Sykes de jongen willen laten gaan. Hij kan hen immers verraden bij de politie.

Regie
Roman Polanski
Cast
Ian McNeice, Richard Durden, Jeremy Swift, Barney Clark, Timothy Bateson, Andy Linden, Peter Copley, Andy de la Tour, John Nettleton, Michael Heath, Filip Hess, Joseph Tremain, Tony Noble, Andreas Papadopoulos, Laurie Athey.
Budget
$ 50.000.000
Opbrengst
$ 42.093.706
Release
23.09.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Roman Polanski | Cast: Barney Clark (Oliver Twist), Ben Kingsley (Fagin), Harry Eden (Artful Dodger), Leanne Rowe (Nancy), Jamie Foreman (Bill Sykes), e.a. | Speelduur: 130 min.

Iedere generatie heeft wel zijn Oliver Twist-verfilming gehad. Van de vroegste stomme bewerkingen tussen 1909 en 1922 tot de gelauwerde versie van David Lean uit 1948, de musical uit 1968 en de Disney-bewerking uit 1988. Ruwweg iedere twintig jaar lijkt de tijd weer rijp voor iets wat groter is dan een miniserie of een arthousebewerking waarin de kwajongens zijn vervangen door jeugdprostituees (Twist). Nu is het aan niemand minder dan Roman Polanski om zijn invulling te geven aan DickensÂ’ verhaal over de eenzame wees die wordt geadopteerd door een pseudo-familie geboefte.

Polanski toont zich van zijn klassieke kant. Hij volgt het boek behoorlijk nauwkeurig en voegt eigenlijk niet zo heel veel toe. Toch is dit misschien wel de beste Twist-verfilming tot nu toe, en dat is voor een groot deel aan hem te danken. Polanski is veel meer een sfeer- dan een plotregisseur en ook in Oliver Twist dompelt hij alles onder in een typisch onheilspellend Polanski-sfeertje. Het - prachtig geschoten - duistere en smerige Londen roept associaties op met het getto van Warschau uit The Pianist en Oliver is net zoals Szpilman meer een toeschouwer dan het handelend hoofdpersonage, met als grootste verschil dat Oliver de katalysator is van alle verschrikkelijke gebeurtenissen die hem, en iedereen om hem heen, staan te wachten.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Oliver Twist Nieuwsberichten

Laatste reacties

Nickzy9

"...Heb erg genoten! Mooi verhaal, mooie decors en vooral ook best nog wel spannend! [b]Cijfer: 9/10[......"

DVD-maniac

"...Dit is eigenlijk de enige film die ik gezien heb van Oliver Twist. Er blijkt nog een oudere film te......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Oliver Twist

acties