Leef! (2005)

6,9 details

  • 130 Min
  • Nederland
130 Min
Nederland

Leef! vertelt het verhaal van Anna (Monic Hendrickx), een levenslustige vrouw van begin veertig, die voorzichtig de pen weer pakt die ze 25 jaar daarvoor aan de wilgen heeft gehangen. Terwijl ze haar verhaal schrijft, moet ze gebeurtenissen uit het verleden onder ogen zien, die haar altijd hebben tegengehouden om voluit te leven. Ook van de beslommeringen van nu, haar rol in het gezin, de relatie met haar moeder, moet ze zich bevrijden om de vrouw te worden die ze allang was, maar niet durfde te zijn.

Regie
Willem van de Sande Bakhuyzen
Jean van de Velde
Cast
Jeroen Krabbé, Monic Hendrickx, Jeroen Willems, Peter Blok, Ali Ben Horsting, Sophie van Winden, Jacqueline Blom, Tanja Jess, Roos Ouwehand, Sarah Jonker, Kristen Denkers, Petra Laseur, Anne-Wil Blankers, Thijme Sjiew-oe-Joen, Miguel Muñoz.
Release
29.09.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen | Cast: Monic Hendrickx (Anna), Peter Blok (Paul), Anne-Wil Blankers (Sybille), Tanja Jess (Jolande), Jeroen Krabbé (Hugo), e.a. | Speelduur: 108 min.

Twee dagen nadat Willem van de Sande Bakhuyzen overleed aan de gevolgen van darmkanker gaat zijn nieuwste film in première: Leef!, volgens hemzelf zijn meest persoonlijke film. Hij herkende zich in hoofdpersoon Anna, verloskundige met schrijf-ambities die zich los wil maken van al haar dagelijkse problemen, om eindelijk te kunnen doen wat ze écht wil: leven. Misschien verklaart die verbintenis met de plot waarom Van de Sande Bakhuyzen in interviews zo ontzettend positief was over Leef!, terwijl er eigenlijk behoorlijk veel aan schort.

Net als het meesterlijke Cloaca is ook Leef! gebaseerd op een scenario van Maria Goos. Cloaca was oorspronkelijk een toneelstuk, en dat was aan de verfilming af te zien. Hoewel uiterst degelijk en professioneel hield Van de Sande Bakhuyzen zich duidelijk in, en ging het verhaal voor de beelden. In Leef! had hij de kans om eindelijk alles uit de kast te trekken, en dat pakt niet onverdeeld goed uit. Zeker het eerste uur kent een schitterende beweeglijke cameravoering, die rondkijkt alsof je net wakker wordt. De film zit werkelijk vol flashbacks, visuele presentaties van het onderbewustzijn en Amélie-esque zijplotjes. Overvol zelfs; de film lijkt af en toe uit zijn voegen te barsten van alle vondsten en probeersels. Leef! wil alle kanten op, tegelijkertijd, en trekt zo zichzelf eigenhandig uit elkaar.

alle artikelen (2)

Leef! Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Mevrouw1980

"...Ik vindt 2 steren ookl teweinig Ik heb pas op okt 2011 gezien via internet. Maar ik nu al meer ke......"

Leef!

acties