Sahara (2005)

Adventure has a new destination.

Dirk Pitt is een weinig opwindend figuur die kijkers niet doet smeken weer terug te keren voor een eventueel vervolg.
play

5,4 details

  • 124 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Komedie
  • Thriller
  • Oorlog
  • Verenigd Koninkrijk
  • Spanje
  • Duitsland
  • Verenigde Staten
124 Min Verenigd Koninkrijk

Dirk Pitt wordt op een onmogelijke missie gestuurd naar Afrika. Hij verzeilt in een ingenieus maar gruwelijk complot van een meedogenloze Franse industrieel en een West-Afrikaanse dictator. Een epidemie en een gifschandaal vormen een directe bedreiging voor al het leven op aarde. Pitt wordt gevangen genomen door een vijandige stam, ontsnapt op een sensationele manier en staat te voet en met een minimum rantsoen aan water aan de rand van de Sahara. En er is geen weg terug.

Regie
Breck Eisner
Cast
Matthew McConaughey, Penélope Cruz, William H. Macy, Steve Zahn, Rainn Wilson, Lambert Wilson, Delroy Lindo, Lennie James, Rakie Ayola, Jude Akuwidike, Robert Cavanah, Mark Aspinall, Nicholas Beveney, Christopher Bello, Empotoe Bosage.
Budget
$ 160.000.000
Opbrengst
$ 119.269.486
Release
08.04.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Breck Eisner | Cast: Matthew McConaughey (Dirk Pitt), Steve Zahn (Al Giordino), Penelope Cruz (Eva Royas), William H. Macy (Admiral Jim Sandecker) | Speelduur: 124 min.

Dat een beetje filmavonturier al snel vergeleken wordt met Indiana Jones is voor de vader aller Hollywoodhelden zowel een compliment als een belediging. Met Raiders of the Lost Ark uit 1981 vonden Steven Spielberg en George Lucas een genre uit dat het best te omschrijven valt als de ultieme vorm van escapisme. Harrison Ford werd de man waar alle vrouwen op vielen en die iedere jongen wilde zijn. Het drietal lanceerde het begrip ‘blockbuster’ en werkt momenteel aan een beloofd vierde deel. Dat iedere bioloog, archeoloog of schatzoeker op het witte doek gelijk Indiana in het geheugen oproept zegt genoeg over zijn status, maar het is een vergelijking die wel heel makkelijk wordt gemaakt en zelden recht doet aan de nog steeds onverslagen klassieker. Dat je in de categorie ‘hersenloos vermaak’ ook niveauverschillen hebt, bewijst deze week bijvoorbeeld Sahara weer eens. Een stapeltje oneliners en wilde achtervolgingen is immers echt niet voldoende om een hit te scoren van Jones-formaat.

Een bekentenis van ondergetekende is hier op zijn plaats: ik ben niet bekend met het werk van schrijver Clive Cussler en had van de goede man voor het zien van Sahara nooit eerder gehoord. De schok was dan ook groot toen ik vernam dat de film, die ik direct na het zien beschouwde als een aardig tussendoortje, gebaseerd is op een zeer succesvolle bestsellerreeks over een populair boekpersonage. Deze Dirk Pitt (oogt op papier misschien stoer, maar klinkt als filmheld wat banaal) is een echte flierefluiter wiens ogen gaan fonkelen als hem nieuws over een verborgen schat bereikt. Als onderzoeker is hij verbonden aan NUMA, een maritiem genootschap. In Sahara wordt een jongensdroom werkelijkheid wanneer hij op zoek gaat naar een Amerikaanse pantserboot dat in de Secessieoorlog is vergaan. Volgens de overlevering zou hij in Afrikaanse wateren moeten liggen en zich aan boord een schat bevinden. De verplichte sidekick en dito liefje komen respectievelijk in de vorm van grapjas Steve Zahn en de mooie Penelope Cruz, die met Pitt in Mali belanden waar toevallig (of niet?) net een gevaarlijk virus is uitgebroken. In de finale bereikt het rommelige plot James Bond-proporties, inclusief schurk met een Frans accent die de wereld wil veroveren.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Sahara Nieuwsberichten

Laatste reacties

Tarkus

"...Eens opnieuw bekeken en nog steeds een leuke film met een prima cast. Ook het avontuurlijke verhaal......"

Roger

"...Aardige avonturenfilm, verhaal is compleet ongeloofwaardig, maar dat mag de pret niet drukken...."

Denman

"...Apart wel dat bij de gehele CAST op deze site , Jude Akuwidike | Mark Aspinall | Rakie Ayola | Ch......"

Sahara

acties