The Weather Man (2005)

In life, accuracy counts.

Ingetogen karakterstudie van de Amerikaanse neo-yuppie.
play

6,3 details

  • 101 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Verenigde Staten
101 Min Verenigde Staten

Dave Spritz is een succesvolle weerman in Chicago. Hij werkt voor een groot televisiestation en heeft eigenlijk weinig te klagen. Ware het niet dat zijn privéleven een zooitje is. Hij is gescheiden van zijn wat neurotische vrouw, hij heeft geen band met zijn puberzoon en probeert de band die hij heeft met zijn ongelukkige, te zware dochtertje krampachtig te verbeteren. Zijn relatie met zijn vader, een intellectueel die ernstig ziek blijkt te zijn, is ook verre van liefdevol. Wanneer Dave een geslaagde auditie doet voor de weermanpositie bij een grote landelijke zender en hij naar New York moet verhuizen, slaat de grote twijfel toe. Hoe harder hij probeert het contact met zijn familie op orde te krijgen, hoe meer hij zich realiseert dat het leven al net zo onvoorspelbaar is als het weer.

Regie
Gore Verbinski
Cast
Nicolas Cage, Michael Caine, Nicholas Hoult, Gil Bellows, Hope Davis, Michael Rispoli, Gemmenne de la Peña, Guy Van Swearingen, Judith McConnell, Chris Marrs, Sia A. Moody, Alejandro Pina, Jackson Bubala, DeAnna N.J. Brooks, Dina Facklis.
Budget
$ 20.000.000
Opbrengst
$ 12.482.775
Release
20.10.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Gore Verbinski | Cast: Nicolas Cage (David Spritzel), Michael Caine (Robert Spritzel), Hope Davis (Noreen), Gemmenne de la Peña (Shelly) | Speelduur: 102 minuten

’s Werelds grootste (en beste) filmmagazine Empire noemde The Weather Man “as fun as sitting in a soaking wet overcoat for 90 minutes”. Toch grappig hoe recensenten van mening kunnen verschillen. Ondergetekende zou de film juist omschrijven als een warme deken: toegankelijk, herkenbaar en prettig voortkabbelend. Goed, de hoofdfiguur – weerman David Spritzel – is een loser pur sang: zijn vrouw moet ’m niet, zijn vader vindt hem een lapzwans en op straat wordt hij regelmatig zonder aanleiding met etenswaren bekogeld. Maar toch kun je je als kijker prima identificeren met de beste man. David spreekt namelijk tot de lapzwans in ieder van ons. The Weather Man wijst ons op tragikomische wijze op onze eigen onvolkomenheden en oppervlakkigheid. Het is iets wat je Erwin Kroll nog niet zo snel zult zien doen. Maar ja, die kennen ze bij Empire dan weer niet. Misschien is dat ’t...

The Weather Man is in feite niet meer dan een tussendoortje voor regisseur Gore Verbinski, die zichzelf tussen de drukke opnames van Pirates of the Caribbean II en III door deze ingetogen karakterstudie van de Amerikaanse neo-yuppie gunde. Het resultaat: zijn beste film tot nu toe. The Weather Man laat ons op scherpe doch subtiele wijze zien wat er schort aan onze fastfood-maatschappij, waarin de weerman dient als uitvergroting van onze eigen oppervlakkigheid en stuurloosheid. Het is een originele insteek en het werkt. Want laten we de weerman eens bekijken. Zonder enige meteorologische kennis leest hij duffe teksten voor van een autocue, terwijl hij gebieden aanwijst op een landkaart die hij zelf niet eens kan zien. Het is een hol beroep, oppervlakkig en in zekere zin nep. En toch kun je er succesvol in zijn.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

The Weather Man Nieuwsberichten

Laatste reacties

Jeki

"...Tjonge jonge, wat een depri film. Fantastisch!!..."

spacey

"...[quote=Swampman]Wat een lulkoek allemaal hierboven, The Weather Man is gewoon een erg goede film met......"

Master

"...Het is een super saaie film van Cage. Ik ben een Cage fan en ik vind dit een van zijn slechtste film......"

The Weather Man

acties