Match Point (2005)

There are no little secrets.

Een zeer overtuigende, bij vlagen zelfs briljante ‘morality tale’ met een solide plot.
play

7,3 details

  • 119 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Romantiek
  • Thriller
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
  • Rusland
  • Ierland
  • Luxemburg
119 Min Verenigd Koninkrijk

De carrière van tennisprof Chris Wilton (Jonathan Rhys-Meyers) loopt ten einde en hij gaat werken als leraar op een exclusieve Londense tennisclub. Hij raakt bevriend met één van zijn leerlingen, de rijke, knappe en verwende Tom Hewitt. Tom introduceert Chris in zijn familie en weldra krijgt Chris een relatie met Tom's zus Chloe. Hoewel er huwelijksplannen zijn met Chloe en Chris door zijn 'adoptie' door de Hewitt's financieel en zakelijk binnen is, kan hij zijn ogen echter niet afhouden van Tom's nieuwste vriendin, de Amerikaanse actrice Nola Rice (Scarlett Johansson). Chris krijgt een affaire met de onstabiele Nola. Wanneer hun passionele relatie een gevaar dreigt te worden voor Chris' nieuwe levensstijl, wordt hij voor een dramatische keuze gesteld. Hoe ver kan iemand gaan in zijn opportunisme?

Regie
Woody Allen
Cast
Scarlett Johansson, Jonathan Rhys Meyers, Matthew Goode, Brian Cox, Emily Mortimer, Penelope Wilton, Mark Gatiss, Paul Kaye, Simon Kunz, Alexander Armstrong, Geoffrey Streatfield, Janis Kelly, Alan Oke, Mary Hegarty, Philip Mansfield.
Budget
$ 15.000.000
Opbrengst
$ 85.306.374
Release
12.05.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Woody Allen | Cast: Jonathan Rhys-Meyers (Chris Wilton), Scarlett Johansson (Nola Rice), Matthew Goode (Tom Hewett), Emily Mortimer (Chloe Hewett) e.a. | Speelduur: 124 minuten

Bijna iedere recensie van de nieuwste Woody Allen begint met de observatie dat de verandering van filmlocatie, van vaste stek New York naar Londen, de filmmaker kennelijk veel goed heeft gedaan. Het zou zijn sterkste film zijn sinds het thematisch vergelijkbare Crimes and Misdemeanors uit 1989, niet in de laatste plaats omdat er geen Woody-achtig personage in zit. Ook als je (zoals ik) geen enkele van Allens films uit het afgelopen decennium hebt gezien, geloof je het direct. Match Point is namelijk een zeer overtuigende, bij vlagen zelfs briljante morality tale met een solide plot, een onverbloemde kijk op de rol van geluk in het leven, een flinke dosis spanning en een sfeervolle opera-soundtrack. Oh ja, en Scarlett Johansson op haar allerzwoelst.

Hoofdpersoon Chris (Rhys-Meyers, uit o.a. Bend It Like Beckham) weet als geen ander hoe belangrijk geluk is in het leven. Hij heeft zich als jonge Ier van bescheiden komaf een tijdje staande gehouden in het professionele tenniscircuit maar is nooit doorgebroken. Nu geeft hij les op een zeer exclusieve Londense tennisclub en heeft hij het geluk gehad daar Tom Hewett te leren kennen, een telg uit een puissant rijke Engelse familie. De twee kunnen het onmiddellijk goed met elkaar vinden en Chris maakt al snel kennis met Toms zus Chloe, die eveneens gecharmeerd is van de bescheiden, welgemanierde jongeman. Ondanks zijn nederige afkomst past Chris naadloos in het upper class milieu van de Hewetts. Hij heeft de juiste interesses, leest de juiste boeken (Dostojevski’s Misdaad en Straf ligt op zijn nachtkastje) en bewaart de juiste balans tussen hartelijkheid en gereserveerdheid, die Tom en Chloe vanaf hun geboorte hebben aangeleerd.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Match Point Nieuwsberichten

Laatste reacties

pringles

"...Telleurstellend drama met een herhaald plot, al is de twist aan het einde wel leuk. Maar het is alle......"

MovieMazzter

"...Goede film. onbevredigend eind maar dat zal wel aan mij liggen...."

btkdeugnietje

"...Neem vanavond deze film op. Trailer is in ieder geval veelbelovend...."

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Match Point

acties