The Woman in the Window (1944)

It was the look in her eyes that made him think of murder.

7,5 details

  • 99 Min
  • Film-Noir
  • Thriller
  • Verenigde Staten
99 Min Verenigde Staten

De brave huisvader professor Richard Wanley raakt in de ban van een verleidelijke vrouw. Als hij deze vrouw, Alice Reed, ontmoet en met haar mee naar huis gaat, raakt hij in een nachtmerrie van misdaad en chantage verzeild nadat hij uit zelfverdediging een jaloerse minnaar van Reed vermoordt. Een van Wanley's vrienden, een Officier van Justitie, houdt hem op de hoogte van het onderzoek naar de moord: het net rond Wanley wordt steeds strakker gespannen. <br>De volkomen onverwachte ontknoping is een Freudiaanse conclusie van het verhaal: het slechte in de mens schuilt voornamelijk in het onderbewustzijn....

Regie
Fritz Lang
Cast
Edward G. Robinson, Raymond Massey, Joan Bennett, Dan Duryea, Dorothy Peterson, Arthur Loft, Thomas E. Jackson, Edmund Breon, Frank Dawson.
Release
03.11.1944

Filmtotaal Recensie

Regie: Fritz Lang | Cast: Edward G. Robinson (Richard Wanley), Joan Bennett (Alice Reed), Raymond Massey (Frank Lalor) e.a. | Speelduur: 99 minuten

In 1933 verruilde regisseur Fritz Lang (1890) het Duitse grondgebied voor dat van de Verenigde Staten, omdat het nazi-regime zijn film Das Testament des Dr. Mabuse verbood en hij tot overmaat van ramp door Goebbels himself een goede baan kreeg aangeboden in de Duitse filmindustrie. Hij verliet het land en zijn vrouw, scriptschrijver van onder andere Die Nibelungen, Metropolis en zijn volprezen meesterwerk M, en vestigde zich via Parijs in de V.S., waar hij nog vele films maakte. Van mindere kwaliteit dan zijn Duitse werk, waren dit veelal gedegen verfilmingen van misdaadromans, waarin een individu het opneemt tegen de gezaghebbende instanties. Eén van de betere films uit Langs overzeese carrière is de film-noir The Woman in the Window uit 1945, een vindingrijke vertelling van een kleine misstap met grote consequenties.

Edward G. Robinson speelt de aimabele professor Wanley, die na een avondje met zijn intellectuele vrienden betoverd raakt door de schoonheid van de mysterieuze vrouw Alice Reed (Joan Bennett). Na een paar borrels laat hij zich door haar overhalen voor een nachtmutsje bij haar thuis. Wanley heeft daar aangekomen nog geen slok genomen, of een ex-minnaar van de dame dendert de kamer binnen. Wat gestommel en geduw later ligt de man dood op de vloer. Vermoord door Wanley uit zelfverdediging. Maar of de politie dat gelooft? En wat vertelt hij zijn vrouw over de plaats van het delict? Wanley besluit zijn vergrijp te verdonkeremanen om zijn imago te redden. Daarmee halen hij en Alice zich echter meer op de hals dan ze lief is.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Woman in the Window

acties