Tsotsi (2005)

In this world... redemption just comes once.

Voor een sociaal-kritisch drama kan de film niet doorgaan helaas.
play

7,1 details

  • 88 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Verenigd Koninkrijk
  • Zuid-Afrika
88 Min Verenigd Koninkrijk

De 19-jarige Tsotsi leeft op de straten van Johannesburg. Zijn naam betekent ‘gangster’ in straattaal, maar zijn echte naam en de herinneringen aan het verleden drukt Tsotsi weg. Hij is impulsief en gewelddadig en maakt mensen bang. Samen met enkele anderen leeft hij dan ook van de straatsmisdaad. Op een avond blijft een van Tsotsi’s maten doorvragen over zijn verleden, waarop Tsotsi hem in elkaar slaat. Hij slaat op de vlucht en berooft een vrouw van haar auto. Daarin blijkt een drie maanden oude baby te zitten. De baby brengt een zorgzame kant in Tsotsi naar boven.

Regie
Gavin Hood
Cast
Terry Pheto, Ian Roberts, Presley Chweneyagae, Rapulana Seiphemo, Kenneth Nkosi, Nambitha Mpumlwana, Israel Makoe, Owen Sejake, Percy Matsemela, Zola, Jerry Mofokeng, Zenzo Ngqobe, Sindi Khambule, Thembi Nyandeni, Mothusi Magano.
Budget
$ 3.000.000
Opbrengst
$ 9.879.971
Release
23.12.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Gavin Hood | Cast: Presley Chweneyagae (Tsotsi), Mothusi Magano (Boston), Jerry Mofokeng (Morris), Terry Pheto (Miriam), Kenneth Nkosi (Aa) e.a. | Speelduur: 94 minuten

Zelden zagen de golfplaten daken van de sloppenwijken in Johannesburg er zo fotogeniek uit. Bijna alsof de townships in een studio zijn nagebouwd. Regisseur Gavin Hood bereikt met zijn in de ghetto’s gesitueerde verhaal niet het rauwe realisme van een Cidade de Deus (2002), maar dat was wellicht ook niet de intentie. Het gestilleerde Tsotsi, hier momenteel vooral bekend als de film die ‘onze’ Paradise Now versloeg bij de recente Oscaruitreiking, komt in alles over als een sprookje.

De vraag is waar die beelden van arme, verloederde buurten hun opmerkelijke glans vandaan hebben. Na enig speurwerk blijkt dat Hollywood hier een rol in heeft gespeeld. Daar ging de Zuid-Afrikaanse filmmaker en scenarist Gavin Hood op zoek naar financiers voor zijn geplande verfilming van Athol Fugards gelijknamige roman. Het script werd gedurende die zoektocht meerdere malen aangepast. De jaren vijftig, waarin het boek zich afspeelt, werden vervangen door het heden en ook het einde kreeg een metamorfose, opdat het publiek zou achterblijven met gevoelens van optimisme en hoop. Ook de belofte om er geen semi-documentaire met de bekende grofkorrelige beelden van te maken, was een belangrijke stap. Uiteindelijk werd een Engelsman de financier, maar het geflirt met Hollywood blijft in het eindresultaat zichtbaar.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

swompie

"...Goede film om een keer gezien te hebben. Geeft een realistisch beeld van de townships in Zuid-Afrika......"

CASINO

"...Goede film! echt een aanrader, goed geacteerd en verveeld bijna nooit 8/10..."

cyphax

"...Deze film bevat hele mooie beelden van Zuid-Afrika, maar nu eens een keer niet in de vorm van natuur......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Tsotsi

acties