Transamerica

Transamerica (2005)

Life is more than the sum of its parts.

Vrij brave roadmovie.
play

7,0 details

  • 103 Min
  • Avontuur
  • Komedie
  • Drama
  • Verenigde Staten
103 Min Verenigde Staten

Bree, een hoog opgeleide transseksuele vrouw die doorgaat voor een G.G. (een ‘genetic girl’), woont in een arme wijk van Los Angeles. Ze heeft twee baantjes om geld te sparen voor haar laatste geslachtsoperatie. Als ze een telefoontje krijgt van Toby, een weggelopen tiener die in de gevangenis zit en op zoek is naar zijn vader, komt ze er tot haar grote schrik achter dat een ongelukkige heteroseksuele ervaring tijdens haar leven als man heeft geresulteerd in een zoon. Met tegenzin doet Bree een beroep op haar zuur verdiende spaarcentjes en vliegt naar New York om daar de borgsom voor Toby te betalen. Ze biedt hem een rit aan maar heeft in het geheim besloten dat ze hem achter zal laten bij de stiefvader waar hij van weggelopen is.

Regie
Duncan Tucker
Cast
Kevin Zegers, Venida Evans, Elizabeth Peña, Raynor Scheine, Felicity Huffman, Jim Frangione, Andrea James, Danny Burstein, Maurice Orozco, Craig Bockhorn, Paul Borghese, Jon Budinoff, Kate Bayley, Stella Maeve, Teala Dunn.
Budget
$ 1.000.000
Opbrengst
$ 13.350.369
Release
23.12.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Duncan Tucker | Cast:: Felicity Huffman (Bree Osbourne), Kevin Zegers (Toby), Graham Greene (Calvin) e.a. | Speelduur: 103 minuten

Iedereen raadde debuterend regisseur Duncan Tucker aan om de rol van transseksueel Bree Osbourne door een man te laten vertolken, maar omdat het personage al een jarenlang traject van hormoonbehandelingen en plastische chirurgie had ondergaan, was Tucker terecht huiverig dat een man in vrouwenkleding niet zou overtuigen. Het leek hem dan ook aannemelijker om dit personage door een vrouw te laten spelen. Voor desperate housewife Felicity Huffman de taak om als vrouw een man te spelen die een vrouw wordt. Ze slaagt hier glansrijk in en is terecht onder de prijzen bedolven.

Bree Osbourne heeft alleen nog de handtekening van haar therapeut nodig voor ze definitief vaarwel kan zeggen tegen haar verleden als man, als Stanley. Na jaren van hormoonbehandelingen, borstprothesen en stemtrainingen zal een geslachtsveranderende operatie haar metamorfose van man naar vrouw definitief maken. Ze heeft er lang voor gespaard en wil de ingrijpende final make-over zo snel mogelijk achter de rug hebben. Eigenlijk krijgt Bree daarbij alleen steun van haar therapeute, want ze is verstoten door familie en vrienden, en heeft geen ex-vrouw of kinderen om rekening mee te houden. De ochtend voor het gesprek met haar therapeut en slechts een week voor de geplande operatie wordt ze gebeld door de zeventienjarige Toby, die op zoek is naar Stanley, zijn vader.

videotrailers & clips