Cinema, Aspirinas e Urubus

6,9 details

  • 99 Min
  • Avontuur
  • Drama
  • Brazilië
99 Min Brazilië

1942. In het noordoosten van Brazilië ontmoeten twee mannen elkaar: Johann, een Duitser op de vlucht voor de oorlog, en Ranulpho, een Braziliaan die het gebied verlaat vanwege de droogte. Johann rijdt van dorp naar dorp om een film te vertonen waarin een nieuw wondermiddel wordt aangeprezen: aspirine. De plattelandsbewoners zijn gefascineerd door het nieuwe medium en het medicijn. Ook Ranulpho raakt in de ban. Rijdend over de stoffige wegen in het woeste achterland, zoeken de twee mannen naar een nieuwe horizon in hun leven....

Alt titel
Cinema, Aspirins And Vultures
Regie
Marcelo Gomes
Cast
João Miguel, Peter Ketnath, Madalena Accioly, Jeane Alves, Daniela Câmara, Veronica Cavalcanti, Jorge Clésio, Lúcia do Acordeon, Mano Fialho, Francisco Figueiredo, Paula Francinete, Hermila Guedes, Sandro Guerra, José Leite, Nanego Lira, Arilson Lopes, Zezita Matos, Osvaldo Mil, Fabiana Pirro, Rodrigo Riszla, Irandhir Santos.
Release
11.11.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Marcelo Gomes | Cast: Peter Ketnath (Johann), João Miguel (Ranulpho), Mano Fialho (Caçador) e.a. | Speelduur: 99 minuten

In 1997 werd Cinema Aspirins & Vultures als project gepresenteerd op de Cinemart van het International Film Festival Rotterdam, de markt waar filmmakers en producenten hun projecten aanbieden aan potentiële financiers. Nu, acht jaar later, draait dit ruwe pareltje toch nog in de Nederlandse filmhuizen in een viertal kopieën. Alhoewel de boodschap van het menselijk verlangen naar geluk niet mis te verstaan is, lijkt het toch waardevol om eerst iets te weten over de historische context van dit speelfilmdebuut van Marcelo Gomes. Een lesje over de impact van de Tweede Wereldoorlog in het verre Zuid-Amerika.

Het idee voor Cinema Aspirins & Vultures kwam tot Gomes na een gesprek met zijn oudoom, die hem vertelde over de moeilijke jaren veertig. Zijn oom zag na de zoveelste periode van droogte in die jaren geen toekomst meer in het noordoosten van Brazilië, pakte zijn spullen bij elkaar en vertrok naar het zuiden in de hoop op betere tijden. In die jaren veertig regeerde president Vargas over het land. Ondanks zijn naar het fascisme riekende nationalistische politiek stond de Braziliaanse regering de eerste twee oorlogsjaren neutraal tegenover Hitler en zijn bondgenoten. De fascisten in Europa lonkten overigens wel naar Zuid-Amerika en zinspeelden op samenwerking met Vargas. In 1941 sloot de Braziliaanse regering echter een overeenkomst met de Verenigde Staten en verbrak daarmee ieder contact met de toenmalige As-mogendheden Duitsland, Italië en Japan.

videotrailers & clips