Marie Antoinette (2006)

Rumor. Scandal. Fame. Revolution.

Film die gemengde gevoelens opwekt door soms geforceerde stijlkeuzes.
play

6,3 details

  • 123 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Historisch
  • Romantiek
  • Japan
  • Frankrijk
  • Verenigde Staten

Marie-Antoinette, dochter van de Oostenrijkse keizer Frans I, is een naïef 14-jarig meisje. In 1770 wordt ze uitgehuwelijkt aan de Franse troonopvolger Lodewijk. Wanneer hij vijf jaar later de troon bestijgt na de dood van z'n grootvader Lodewijk XV, blijkt Marie-Antoinette nog niet klaar voor alle politieke intriges die het koninginschap met zich meedraagt en wordt uitgespuwd door het Franse volk. Uiteindelijk sterft ze onder de guillotine tijdens de Franse revolutie in 1793.

Regie
Sofia Coppola
Cast
Jamie Dornan, Kirsten Dunst, Rose Byrne, Jason Schwartzman, Molly Shannon, Rip Torn, Shirley Henderson, Asia Argento, Danny Huston, Danny Huston, Judy Davis, Guillaume Gallienne, Marianne Faithfull, Aurore Clément, Sebastian Armesto, Mary Nighy, Sebastian Armesto.
Budget
$ 40.000.000
Opbrengst
$ 60.474.340
Release
24.05.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Sofia Coppola | Cast: Kirsten Dunst (Marie-Antoinette), Jason Schwartzman (Louis XVI), Steve Coogan (ambassadeur Mercy), Rip Torn (Louis XV), Asia Argento (Du Barry) e.a. | Speelduur: 125 minuten

Sofia Coppola’s Marie Antoinette is een film die gemengde gevoelens opwekt. Geen kostuumdrama in de gebruikelijke zin, maar dat was te verwachten van de vrouw achter The Virgin Suicides en Lost in Translation. Haar Marie-Antoinette is geen tot leven gewekt staatsieportret, eerder een soort Paris Hilton van de achttiende eeuw. Een wereldvreemd bakvisje, dat van de ene op de andere dag het middelpunt wordt van het meest extravagante hof in Europa en zichzelf verliest in escapistisch, spilziek gedrag. Om de gelijkenis met moderne beroemdheden te onderstrepen zet Coppola opvallende stijlmiddelen in: popmuziek uit de jaren tachtig en de visuele flair van een modereportage. Soms weet ze daarmee de magische stemming te creëren die we kennen uit haar vorige films. Op andere momenten lijkt het ineens een krampachtig trucje en zit je hopeloos gedistantieerd naar het scherm te kijken.

Maria Antonia, dochter van de Oostenrijkse keizerin, is veertien wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan de toekomstige koning van Frankrijk. We zien hoe ze in een symbolisch ritueel de Oostenrijks-Franse grens oversteekt, terwijl haar oude leven achterblijft: haar familie, haar kleren, zelfs haar geliefde hondje Mops. Louis Auguste, later Louis XVI, is een verlegen sulletje van vijftien dat het liefst uit jagen gaat en sloten in elkaar knutselt. Hij durft Marie-Antoinette nauwelijks aan te kijken, laat staan dat hij weet hoe hij haar zwanger moet maken. En uitgerekend dat is haar belangrijkste taak: een zoon baren en de toekomst van het Franse koningshuis veiligstellen. Zolang dat niet lukt, zo wordt haar keer op keer op het hart gedrukt, is haar positie aan het hof verre van zeker.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Marie Antoinette Nieuwsberichten

Laatste reacties

Tarkus

"...Pracht van een locatie, mooie kostuums, maar verder een saaie bedoening, van begin tot einde...."

SunChaser

"...Saaaaaaaaaaaiiiiiii..."

Sha

"...Het bleek de perfecte keuze van de chauffeur te zijn om deze film tijdens een nogal hobbelige busrit......"

Marie Antoinette

acties