Stalingrad

Stalingrad (1993)

Bis zum letzten Mann... (Till the last man)

Reviews (1)

Tarkus

Avatar

Blijf bij mijn eerste mening een puike film is dit.
Nog aan toevoegen dat de geloofwaardigheid van de film nog wordt vergroot door het feit dat het een Duitse prent is en bijgevolg ook de Duitse personages hun moedertaal spreken, iets wat bij Engelse producties al eens over het hoofd wordt gezien.

Commentaar 2006:
Deze film heb ik gezien een jaar of 2 nadat hij verscheen, toen nog op video.
Nu zie ik hem na al die jaren weer, en nog steeds ben ik ervan onder de indruk.
De film is bijzonder realistisch gemaakt en grijpt je naar de keel. Het is werkelijk ongelooflijk hoe men de oorlog hier toont door de ogen van de gewone soldaat en onderofficier.
Dat Stalingrad de ommekeer betekende in de oorlog in het nadeel van Duitsland is alom geweten, maar dat het zo'n offers heeft gekost, tenslotte voor niets, dat ziet men hier.
De film, die mede geproduceerd is door dezelfde producers als 'Das Boot' (ook als zo'n monument van een film), bewijst hier eens te meer dat Duitsland ook degelijke oorlogsfilms kan maken, waarin zelden een heldenrol voor één persoon is weggelegd. Hier toont men zelfs geen 'helden', maar gewone mensen die het beu zijn om als kannonenvlees te dienen.
Op Thomas Kretschmann na (die tegenwoordig ook in Engelstalige films veel aan bod komt, maar ook te bewonderen is in "Der Untergang"), zijn alle acteurs vrij onbekend. Maar het maakt de film des te geloofwaardiger.
Prachtig geacteerd, levensechte decors.. een dijk van een film...