Volver (2006)

It smells of... farts, my mother's farts.

Een ode aan de vrouw en haar overlevingskracht.
play

7,7 details

  • 120 Min
  • Komedie
  • Misdaad
  • Drama
  • Mystery
  • Spanje

Als de man van Raymunda (Penelope Cruz) op merkwaardige wijze overlijdt, neemt haar leven een drastische wending. Raymunda probeert uit alle macht haar gewone leven vol te houden, maar het verleden laat haar niet met rust. En als dan ook nog haar dode moeder verschijnt...

Regie
Pedro Almodóvar
Cast
Penélope Cruz, Antonio de la Torre, Lola Dueñas, Carmen Maura, Blanca Portillo, Carlos Blanco, María Isabel Díaz, Yohana Cobo, Chus Lampreave, Pepa Aniorte, Yolanda Ramos, Carlos García Cambero, Leandro Rivera, Neus Sanz, Elvira Cuadrupani.
Budget
$ 12.899.867
Opbrengst
$ 85.582.407
Release
16.03.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Pedro Almodóvar | Cast: Penélope Cruz (Raimunda), Carmen Maura (Abuele Irene), Lola Dueñas (Sole), Blanca Portillo (Agustina), Yohana Cobo (Paula), Chus Lampreave (Tía Paula) e.a. | Speelduur: 130 minuten

Het gebeurt tegenwoordig eigenlijk nog maar weinig dat er een film wordt gemaakt, die alleen maar over vrouwen gaat. Een film waarin geen enkele man op het scherm een echte rol van betekenis speelt. Er worden natuurlijk wel regelmatig sentimentele, clichématige ‘chick flicks’ gemaakt, soms ook wel vrouwenfilms genoemd. Dat zijn echter wezenlijk andere films, waarin de vrouwelijke hoofdpersoon bovendien meestal haar best doet om aan de man te raken. De films van Spanjaard Pedro Almodóvar zijn geen chick flicks. De regisseur van o.a. Carne trémula, Todo sobre mi madre en Hable con ella heeft de meeste van zijn stijlkenmerken achterwege gelaten om zijn beste werk tot nu toe te maken: Volver, een ode aan de vrouw en haar overlevingskracht.

Almodóvar pakt voor de verandering eens niet uit met zijn kenmerkende waanzinnige stijlvormen en gaat ditmaal wat ingetogener te werk. Volver bevat geen verhalen in verhalen in verhalen, en zit niet volgepropt met Almodóvars kenmerkende eigenzinnigheden of felle kleuren, maar is daarom niet minder kleurrijk. Sterker nog, de personages in zijn film en de wereld waarin zij leven komen meer dan ooit tevoren tot leven. Vooral de stukken in Almodóvars geboortestreek La Mancha zijn voor zijn doen vrij sober gefilmd. Het verhaal, dat flink wat simpeler in elkaar steekt dan in zijn vorige films (maar nog altijd moeilijk is samen te vatten) en het drama krijgen nu meer ruimte en komen beter over. Almodóvar wordt bijgestaan door een uitmuntende cast, die samen in Cannes de prijs voor de beste actrice in ontvangst mocht nemen.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Volver Nieuwsberichten