The Black Dahlia (2006)

Inspired by the most notorious unsolved murder in California history.

Mooi gefilmde, mooi aangeklede maar zielloze neo-noir zonder interessante personages of goed uitgewerkt verhaal.
play

5,4 details

  • 121 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Mystery
  • Thriller
  • Duitsland
  • Verenigde Staten
121 Min Duitsland

Los Angeles, 1947. Om steun te krijgen voor een wetsvoorstel promoot de politie een bokswedstrijd tussen twee agenten, de jonge, idealistische Bucky Bleichert en de wereldwijze, cynische Lee Blanchard, bijgenaamd Mr Fire en Mr Ice. Na het gevecht worden Fire en Ice partners en tijdens een surveillance ontdekken ze iets afgrijselijks. Het lijk van de aankomende starlet Elizabeth Short. Het is in tweeën gehakt en haar organen zijn verwijderd. Lee is opgetogen bij de gedachte dat hij een belangrijke zaak kan oplossen en vraagt of hij op de zaak gezet kan worden. Bucky is kapot van het misdrijf en heeft diep medelijden met de vermoorde vrouw. Als Lee bij een arrestatiepoging het leven van Bucky redt, verandert het partnerschap in broederschap. Met één obstakel: Kay, de vriendin van Lee. Bucky heeft gevoelens voor Kay en die worden steeds minder platonisch. En Kay doet er weinig aan om hem te ontmoedigen....

Regie
Brian De Palma
Cast
Scarlett Johansson, Hilary Swank, Aaron Eckhart, Josh Hartnett, Mike Starr, Fiona Shaw, Pepe Serna, Mia Kirshner, Patrick Fischler, John Kavanagh, Troy Evans, Rachel Miner, Angus MacInnes, Anthony Russell, James Otis.
Budget
$ 50.000.000
Opbrengst
$ 49.111.202
Release
15.09.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Brian De Palma | Cast: Josh Hartnett (Dwight ‘Bucky’ Bleichert), Aaron Eckhardt (Leland ‘Lee’ Blanchard), Scarlett Johansson (Kay Lake), Hilary Swank (Madeleine Linscott) e.a. | Speelduur: 121 minuten

Het Los Angeles van eind jaren ’40 en begin jaren ’50 is in een vierluik van schrijver James Ellroy een poel van verderf: corruptie, misdaad en andere smerige zaken tieren er welig en zijn overgoten met een bloedrood sausje geweld. In deze boeken uit de jaren ’80 over de zonovergoten stad in Californië laten Ellroys steevast mannelijke hoofdpersonen hun leven leiden door hun instincten. Op zoek naar rijkdom en macht of juist naar gerechtigheid en morele waarden krijgen hun driften en lusten regelmatig de overhand terwijl de mannen krampachtig controle over de gebeurtenissen om hen heen proberen te krijgen of te behouden. Negen jaar geleden werd één van die vier boeken succesvol verfilmd in de vorm van het terecht veelgeprezen en met prijzen overladen L.A. Confidential. Alles klopte aan deze neo-noir over politiecorruptie. Helaas is dat verre van het geval bij The Black Dahlia van Brian De Palma.

Het grootste probleem is de rolverdeling. Van de vier grote rollen is er slechts één goed ingevuld. Charismaloze houten plank Hartnett moet de film dragen, maar verder dan moeilijk kijken komt hij niet. Zijn vlakke, monotone voice-over helpt hem ook niet bepaald. Hoofdpersoon Bucky Bleichert wordt daardoor een saaie zak die tot weinig betrokkenheid inspireert. In de rol van collega-politieman Lee Blanchard doet Aaron Eckhardt het al beter, maar ook hij schiet flink tekort. Zeker in vergelijking met de manier waarop Russel Crowe in L.A. Confidential een overeenkomstige rol invulde. Ook de doorgaans zinderende Scarlett Johansson ontspringt als ex-hoer Kay de dans der middelmatigheid niet. Alleen Hilary Swank is sterk als biseksuele femme fatale Madeleine die op het dode meisje uit Bucky’s obsessie lijkt en hem daarmee verleidt.

videotrailers & clips

alle artikelen (6)

The Black Dahlia Nieuwsberichten

Laatste reacties

MovieMazzter

"...Film die mij met gemengde gevoelens heeft achtergelaten. De verhaallijn is vrij warrig en wordt er o......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Black Dahlia

acties